Gigabyte släpper ”världens kraftfullaste mini-PC” med 8K-stöd

gigabyte brix extreme 2022 promo

Gigabyte har presenterat en ny dator som de kallar ”världens kraftfullaste mini-PC”. Det är en modell i deras BRIX Extreme-serie med extra kraftfulla datorer och huserar minst sagt imponerande hårdvara.

Datorn släpps i två varianter med ett lite mindre respektive högre datorchassi. Det större chassit har en extra plats för en 2,5-tums SSD eller HDD. Det är också den enda skillnaden på de båda storlekarna.

gigabyte brix extreme 2022 8k skarmar

Stöd för upp till fyra 4K-skärmar (eller en 8K)

Det som sitter under huven på BRIX Extreme 2022 är senaste generationens Intel Core i3- till Core i7-processorer med upp till 12 procssorkärnor (8x E Core och 4x P Core) som ackompanjeras av den senaste Iris Xe-grafikretsen.

Jämfört med förra generationens processorer i samma serie så är processorn 24 procent kraftfullare och grafikkretsen 10 procent kraftfullare. Ett rejält steg uppåt som möjliggörs tack vare den högpresterande Hydro-Cooling-lösningen.

Med sin kraftfulla grafikkrets kan BRIX Extreme 2022 hantera upp till fyra 4K-skärmar som ansluts samtidigt med 60Hz, eller en ensam 8K-skärm om du föredrar det. Datorn har två HDMI-portar, en Displayport (via USB-C) och en mini-Displayport för anslutningarna.

SSD med Gen4-stöd och DDR4

Vidare har BRIX Extreme 2022 stöd för DDR4-minnen i upp till 3200MHz. Inte speciellt imponerande och här hade vi hoppats på att Gigabyte kunde använda nyare och snabbare minneskapacitet.

Bättre är att datorn klarar supersnabb SSD-lagring med sin M.2-slot som klarar fjärde generationens lagringsenheter. Här pratar vi hastigheter uppåt 7 000 MB/s om du har en enhet som klarar det. Perfekt för DirectStorage-stödet som Windows 11 nyligen fick.

Vidare har datorn hela sju USB-portar och Thunderbolt-stöd, en ethernet-port med 2.5G-stöd, högupplöst ljud via ljudkretsen Realtek ALC 897 och TMP 2.0-stöd. Riktigt bra alltså med portar för alla tänkbara tillbehör och prylar.

gigabyte brix extreme 2022 promo

Energieffektiv och låg ljudnivå

Ingen vill ha en jetmotor på skrivbordet och BRIX Extreme 2022 ståtar med en kylningslösning som håller nere ljudnivån på behagliga nivåer.

När datorn är igång med står oanvänd så är ljudnivån låga 20db. Under tyngre arbeten så ökar ljudnivån till cirka 30 dB. I det högsta prestandaläget med Boost Mode så ökar ljudet till 35 dB som högst.

Strömförbrukningen i de olika lägena är 15 watt respektive 25 watt och 37,5 watt. Anledningen till att siffrorna är så låga har bland annat med processorn att göra. Det är en variant som anpassats för bärbara datorer vilket betyder att strömförbrukningen dragits ner till det minimala för att minska värmeutvecklingen.

Om du behöver det där extra från din mini-PC så har den här modellen även ett tillgängligt uppgraderingskit med en extra M.2-plats, gigabit-ethernet och RS 232-port (VGA).

Pris är inte fastställt i skrivande stund.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.