GDDR6 i Nvidias grafikkort till sensommaren/hösten 2018

Nvidia Logo

Planerar du att köpa ett dyrare grafikkort från Nvidia i år? Om du väntar in nya generationens modeller som väntas dyka upp runt sensommaren 2018 får du räkna med att betala ett riktigt högt pris.


  • Samsung massproducerar redan GDDR6 – SK Hynix börjar tillverka under sommaren
  • Nvidia kan släppas grafikkort med GDDR6 under sensommaren eller hösten
  • GDDR6 är snabbare och strömsnålare än GDDR5 – men också 20 procent dyrare
  • HBM2 ”Aquabolt” är nämnvärt snabbare än GDDR6

När Nvidia presenterade nya superdatorn DGX-2 och professionella grafikkretsen Quadro GV100 under tillverkarens GTC-evenemang tidigare i mars var det många som blev besvikna. Inte ett ord yppades om nya generationens GeForce-modeller.

Istället kommer uppgifter från minneskretstillverkaren SK Hynix om att minnestekniken GDDR6 är redo för masstillverkning inom tre månader – och att den kommer att användas i flera Nvidia-produkter anpassade för autonoma bilar och grafikkort för gaming.

GDDR6 har en minneshastighet på upp till 16Gbps och körs i 1.35v. Kretsarna kommer i densiteter på 1GB och 2GB med grafikkort som kan ha upp till 16GB per modell. Det är en ökning från Nvidia Titan X som har 12GB grafikminne, och kan vara en indikation på att 8GB och 16GB blir standardmängder i de högre prisklasserna.

Det spekuleras idag att Nvidia GeForce 1170/2070 och 1180/2080 kan få de högre mängderna. Om korten heter så och minnesstorlekarna stämmer återstår att se. Skulle det vara korrekt kommer du att få ta fram en riktigt djup plånbok. GDDR6 kostar nämligen 20 procent mer att tillverka, och det kommer att resultera i rekorddyra grafikkort i framtiden.


Men så får du också en strömförbrukning som minskat med cirka 30 procent jämfört med GDDR5 samtidigt prestandaökningen är signifikant. Nya generationens minneskretsar är som gjorde för VR-applikationer, videoprocessering i 8K-upplösning och AR-tillämpningar. För att inte tala om brytning av kryptovalutor som är superhett just nu.

Hur står sig då GDDR6 mot GDDR5X?

Nvidia GeForce GTX 1080 och 1080 Ti har båda en minnesbandbredd på 11Gbps per pin med GDDR5X. En teoretisk hastighet med GDDR6 är 18Gbps per pin.

Så för varje stack med minneskretsar på ett grafikkort kan skillnaden vara 44GB/s för GDDR5X och 72GB/s för GDDR6. Ser vi till den totala bandbredden över en 384-bitars minnesbuss krossar GDDR6 sina föregångare med 864GB/s, jämfört med 484GB/s för GDDR5X.

Om vi räknar med HBM2 ”Aquabolt” vänder det snabbt till den konkurrerande minnesteknikens fördel. Här kan vi nå teoretiska hastigheter på 1,2TB/s över en 4096-bitars minnesbuss och vid 1,2V. Den här minnestekniken används dock inte av Nvidia vilket betyder att du är låst till AMD:s grafikkort.

Frågan är då – ska du köpa ett grafikkort idag eller ur nya generationens serier?

Om du ändå tänker spendera 8 000 kronor eller mer på ett grafikkort, då bör du vänta till nya generationens modeller. Då får du maximalt med prestanda för pengarna och får det bästa på marknaden för dina kronor.

Vill du ha något redan idag och inte betala superdyrt för bra prestanda kan du nöja dig med ett GTX 1070 eller 1070 Ti. Båda utmärkta kort som du kan pressa lite extra med överklockning och få utmärkt prestanda i 1080p. Tänker du 4K och 30+ fps är det helst ett GTX 1080 Ti som gäller – men då drar prislappen iväg och du kan vänta in nya modellerna istället.

Vad har du i grafikkort i datorn just nu och hur ser du på att uppgradera med ett nyare, snabbare kort? Skriv gärna en kommentar och berätta!