Gå runt betalväggar med Google Chrome 76 – nu är det lite enklare

Google Chrome Logo 2016

Gå runt betalväggar på internet med nya Google Chrome. Nya versionen gör det svårare för sajter att erbjuda gratisartiklar utan inloggning – läs mer om vad det betyder för dig här.

  • Stoppar webbsajter från att veta om du kör inkognitoläget eller inte
  • Gör det lite lättare att gå runt vissa betalväggar, men långt ifrån all
  • Finns smarta tillägg och knep för mer avancerade betalväggar
  • Lästips: Google Chrome får ett inbyggt läsläge

Vad är den stora nyheten med Google Chrome 76?

Google stoppar webbsajter från att veta om användarna surfar i ett vanligt webbläsarfönster eller i inkognitoläget.

Det betyder att stora nyhetssidor som New York Times och Boston Globe – båda med betalväggar – inte kan blockera användare som använder inkognitoläget.

Istället måste sajterna locka användarna att skapa ett konto för att kunna läsa artiklar. Vilket inte är enkelt om man tar betalt direkt från första artikeln.

Hur stoppar Google Chrome 76 sajterna från att känna av inkognitoläget?

Normalt är det enkelt för sajter att veta om användarna kör ett vanligt webbläsarfönster eller inkognitoläget. Allt som behövs är några rader JavaScript-kod.

Koden används för att kolla om sajten får använda FileSystem API:et eller inte.

FileSystem API:et används för att komma åt filsystemet på den aktuella surfenheten. API:et är inte åtkomligt om användaren kör med inkognitoläget, så den vägen är det enkelt att se vad som används.

Genom att hindra JavaScript-koden från att kolla FileSystem API:et så stoppar Google effektivt sajterna från att kolla inkognitoanvändningen.

Går det att komma runt alla betalväggar med Google Chrome 76?

Nej, absolut inte. Men webbläsaren gör det lite enklare i vissa fall.

Webbsajterna kan inte längre blockera dig om du använder inkognitoläget för att kunna läsa fler gratisartiklar som oinloggad. Men det är också allt.

Det finns så klart andra knep för att gå runt betalväggar. I vissa, enklare fall, kan man använda ”läsläget” i webbläsaren för att slippa en blockering, i andra fall kan man ladda ner tillägg till webbläsaren som går runt betalväggarna.

Vi kommer inte att peka på något mer specifikt i den här artikeln. Men en enkel sökning på Google ger många svar på den här frågeställningen. Eller läs den här artikeln från Medium.com för lite mer information.

Google Chrome 76 avaktiverar Adobe Flash som standard

En annan nyhet är att Google Chrome 76 avaktiverar Adobe Flash som standard.

Du kan aktivera Adobe Flash igen genom att ändra en inställning i webbläsaren. Det gör du genom att besöka följande adress – chrome://settings/content/flash – och kryssa för rätt inställning.

Vi rekommenderar att du inte aktiverar Adobe Flash om du inte har ett mycket specifikt skäl. Flash är ett stort säkerhetsproblem som används av hackare för att läsa din data och komma åt filerna på din dator.

Andra nyheter med Chrome 76 är att det blir lite enklare att installera progressiva webb-appar i Google Chrome. Dessutom kan sajter som stöder mörkt visningsläge göra det automatiskt om sajten känner av att operativsystemet kör i ett så kallat ”Dark Mode”.

När släpps Google Chrome 76?

Google Chrome 76 beräknas släppas den 30 juli 2019.

I skrivande stund finns en tillgänglig beta-version om du vill prova nya versionen. Vår rekommendation är att du vänta tills Google släpper den färdiga versionen. Då slipper du många av de buggar som andra drabbas av.

Efter Chrome 76 kommer Chrome 77 som beräknas kunna släppas runt den 10 september.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.