Fujifilm X100 – kameran man älskar eller hatar

fujifilm-x100

Fujifilm X100 är en kamera som man antingen älskar eller hatar. Det är en mycket speciell modell som har sina brister, men som ändå har en själ utöver det vanliga när man håller den i händerna. Med X100S gjordes kraftfulla förbättringar på flera punkter och man kan lugnt säga att de var välbehövliga – men för oss med den första modellen så är kittlar nog de äldre lite mer ändå.

Det kanske mest kritiserade med X100 är den bedrövligt långsamma autofokusen. Det har släppts åtminstone två stora uppdateringar som gjort stora förbättringar på den punkten, men fortfarande märker man att den (jämfört med många andra kameror) är ruskigt seg. Med första mjukvaran var det som att sänka ner hela kameran i fryst sirap när den skulle fokusera. Inte speciellt kul.

Manuell fokus och bländare f/8

Men man vande sig och många som tyckte om gatufotografering valde att ställa in kameran på manuell fokusering och bländaren f/8 för att slippa fokusera överhuvudtaget. Bara att hänga kameran runt halsen och börja fotografera då skärpedjupet är så långt med så stor bländare. Det är inte optimalt – men det fungerar och bildkvalitén är suverän tack vare optiken och sensorn.

Vidare är det alla tillbehör man kan köpa till som gör Fujifilm X100 (och X100S då den är designmässigt identisk med föregångaren) så spännande att använda. Från tumgreppet till alla möjliga läderskal och softrelease-varianter. Tro mig, alla behövs för att göra den här kameran så bra som möjligt och de ger en riktigt snygg karaktär till en redan väldesignad kameramodell.

Designen är hämtad från Fujifilms lite tidigare kameramodeller, något som tydligt märks då många äldre tittar en gång extra när man håller i kameran. Byggkonstruktionen är mer än gedigen och man känner Fujifilm har lagt ner ordentligt med kraft på att få ett stabilt kamerahus. Tyvärr kan man inte säga samma sak om den välexponerade optiken som är vidöppen för slag och stötar.

Skydda optiken med filter och motljusskydd

Det krävs att man köper till en speciell hållare för filter och motljusskydd för att X100:ans optik ska vara skyddad och det är något jag verkligen rekommenderar till alla. Det behöver inte vara original, bara det sitter något framför då ett optikbyte är svindyrt och helt onödigt om man skyddar direkt från början. Gör rätt från början och skydda din kamera – tredjepartsdelar är billiga via Ebay.

Vidare om optiken så kan nämnas att bildkvalitén i makroläget är betydligt suddigare än vad man kunde hoppas på. Det är, förutom autofokusen, det stora problemet för mig när jag använder X100:an. Visserligen skriver den ruskigt långsamt till minneskortet också, men det är något jag kan leva med. Min Olympus E-M5 är inte heller det snabbaste ibland – och den är betydligt nyare ändå.

Det finns så mycket att älska och hata om Fujifilm X100 att listan kan bli hur lång som helst. Personligen fullkomligt älskar jag min kamera och den är ett underbart komplement till min E-M5 som jag använder professionellt. Med v2.00 av mjukvaran till X100:an har Fujifilm gjort stora förbättringar och jag rekommenderar att man laddar ned och installerar den direkt!

Vad tycker du om Fujifilm X100?

Jag kommer antagligen att byta ut min X100:a mot en X100S någon gång i framtiden och då för att ta del av alla förbättringarna som har lagts till. En annan sak som gör att jag vill byta någon gång är för att designen är identisk så att alla mina tillbehör fungerar direkt – bara att ta av från X100:an och sätta på nya kameran.

Har du en Fujifilm X100 (eller X100S)? Skriv gärna en kommentar och berätta – vad tycker du om och vad tycker du mindre om gällande modellen?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.