Framtiden för spelkonsoler

sony playstation 4 pro 500million limited edition

För tio år sedan skulle släppet av en ny spelkonsol ha varit en stor nyhet. Nuförtiden finns det så många enheter som konkurrerar om spelarnas uppmärksamhet att konsoltillverkare måste hitta ett sätt att sticka ut. När Xbox 360 ursprungligen lanserades år 2005, tätt följt av Wii och PS3 2006, frågade vi oss vilken konsol vi skulle köpa. Nu är frågan snarare om man ska köpa en konsol eller inte.


Mycket har hänt i spelbranschen sedan dess. De flesta spelar på smartphones, surfplattor eller PC-spel, men samtidigt finns det en stor mängd riktigt bra konsolspel. Dessutom släpps det fortfarande riktigt bra nya titlar. Tack vare smartphones, som slog igenom stort med iPhone som lanserades 2007, har hela scenen för spel exploderat. Vi ser om och om igen hur ganska små mobilspel blir fenomen över hela världen.

Spel i mobiltelefonen

Från början var smartphones ganska enkla enheter, men utvecklingen har gått snabbt. Nu är de egentligen datorer, på vilka vi kan göra allt vi vill. De är lätta att ta med, och de fungerar bra att spela på. De senaste versionerna av smartphones stödjer riktigt tung grafik, så att det går att spela i stort sett allt på dem. De mest populära spelen för mobiler är dock inte de som är stora och svåra. Folk föredrar i allmänhet spel som är relativt snabba. Det ska gå att ta upp telefonen när man väntar på bussen och spela i ett par minuter. Då passar spel som Candy Crush, Blackjack på Storspelare, Wordfeud och Angry Birds bra.

Spel på iOS och Android blir bara bättre och bättre. Det släpps stora, kompletta spel och det finns särskilda telefoner som är framtagna specifikt för att spela på. Dessutom har det genom åren kommit konsoler som gör att man kan spela sina mobilspel på TV:n, även om de inte har varit så populära. Även utvecklare av PC-spel har genom åren arbetat med nya sätt att göra sina produkter mer TV-vänliga. Många anser att streamade spel är framtiden. Att spela ett spel på en TV, tillsammans med andra, är ett mycket mer socialt sätt att spela.

Konsolföretagen tappar marknadsandelar

Självklart innebär den breda användningen av moderna smartphones att de gamla spelkonsolerna har tappat en stor del av sin marknad. Dessutom har de företag som är stora i branschen, till exempel Nintendo och Sony, misslyckats både med sina spel och med sin marknadsföring de senaste åren. De mobilspel och PC-spel som kom ungefär samtidigt var både mer prisvärda och faktiskt även bättre. Konsoltillverkarna försöker hålla jämna steg med de enorma förändringarna i landskapet.


Naturligtvis kommer en av de viktigaste avgörande faktorerna för vilka spel du köper att vara vilken konsol du redan har investerat i. Men finns det ens en hållbar framtid för de som tillverkar spelkonsoler? Trots att många kanske inte tror det, så är svaret utan tvekan ja. Spel är en av världens största industrier. Visserligen tar den mobila marknaden den största delen av vinsten, men samtidigt ökar hela marknaden som stort. Bara i Sverige arbetar tusentals människor med spelutveckling. Det blir alltså fler och fler som vill ha en bra spelkonsol, och antalet spelare som kräver kvalitet utöver vad en smartphone kan erbjuda växer.