Flappy Bird-kloner Farliga – Säkerhetsföretag Varnar!

flappy-bird

Flappy Bird blev en enorm succé när appen lades ut på App Store och Play Store – något som sporrade utvecklare att ta fram kloner när originalspelet togs bort av dess skapare.


Problemet med dessa kloner är dock att 80 procent av dem är preparerade med skadlig kod och därför inte bör installeras. Detta enligt säkerhetsföretaget McAfee Labs som har testat 300 Flappy Birds-kloner fördelat över de båda butikerna.

Hela 238 av de testade spelen uppvisade tecken på malware, en betydligt högre siffra än vad man skulle kunna hoppas på. Vad dessa appar gör är att till största delen ringa samtal, skicka textmeddelanden, extrahera personlig information från telefon och surfplatta samt lagra användarnas rörelsemönster via GPS.

Allt detta görs dessutom utan att användarna får reda på det – vilket gör det hela riktigt otäckt om man ser till riskerna som det medför.

Vad som är ännu värre är att ett antal av de skadliga apparna lyckades få root-åtkomst på Android-enheter och det öppnar upp för ytterligare otyg av allehanda slag. Speciellt då ännu mer information kan hämtas och skickas till illvilliga, givetvis utan att användarna får reda på det.

Så hur skyddar man sig då mot sånt här?

Först och främst bör man inte roota (Android) eller jailbreaka (IOS) sin telefon och surfplatta. Att göra detta öppnar visserligen upp för att göra fler och häftigare saker på enheterna, men det gör också att skadliga appar får större tillgång till enheten. Inte bra alltså.

bitdefender-mobile-security-2014Det andra är att fråga sig själv vilka befogenheter som appar ska få ha i Android. Behöver spelet verkligen få tillgång till samtalsfunktionen? Med all sannolikhet så är svaret nej – och då bör appen inte installeras.

Andra tips är att installera säkerhetsappar från exempelvis Norton eller Bitdefender, alltid hålla Android uppdaterad med senaste mjukvaran och undvika allt som heter piratkopierat.

Det finns inga garantier för att något fungerar och risken finns givetvis att något otrevligt slinker genom skyddsnätet. Risken är dock förhållandevis liten i Sverige, men tänk på att våra mobila enheter blir allt kraftfullare och mer intressanta att hacka av kriminella.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.