Fix som ökar FPS:en i Cyberpunk 2077 med AMD-processorer (uppdaterad)

Cyberpunk 2077
Cyberpunk 2077

Om du har en processor från AMD i datorn så kan ett enkelt knep öka FPS:en i vissa situationer. Det gäller främst enklare processorer med åtta eller färre kärnor, men även de mångkärniga varianterna kan få en liten boost ibland.


Uppdatering: Från version 1.0.5 så behöver du inte använda det här knepet. CD Projekt Red har inkluderat en fix i koden som gör att nyare Ryzen-processorer kan användas fullt ut som tänkt. Här är beskrivningen till fixen från spelutvecklaren:

[AMD SMT] Optimized default core/thread utilization for 4-core and 6-core AMD Ryzen(tm) processors. 8-core, 12-core and 16-core processors remain unchanged and behaving as intended. This change was implemented in cooperation with AMD and based on tests on both sides indicating that performance improvement occurs only on CPUs with 6 cores and less.

Man kan tycka att ett spel som utvecklats i nära åtta år skulle vara bättre optimerat än vad Cyberpunk 2077 faktiskt är. Men det här är 2020 och året har kanske inte gått som vi önskat, inte heller på spelfronten.

Den som har en processor från AMD i sin gamingrigg har kanske märkt att prestandan inte riktigt är på önskvärda nivåer. Anledningen är inte nödvändigtvis relaterad till processorn, men i många fall är det den som stryper prestandan.

Och det har att göra med en mycket viktig detalj i hur Cyberpunk 2077 är designad.


Cyberpunk 2077 kan få upp till 20 FPS extra med filhack

Cyberpunk 2077 använder bara de fysiska kärnorna i AMD:s processorer. De logiska kärnorna ignoreras helt, vilket gör att den flertrådiga parallellberäkningen blir lidande, vilket med AMD Ryzen-processorer betyder att belastningen kan stanna på låga 40 till 60 procent.

Det gör att du förlorar rejält med prestanda – uppåt 10 till 20 FPS i vissa situationer.

Tacksamt nog finns ett enkelt knep som ger tillbaka den extra prestandan.

Om din dator har en processor med åtta eller färre processorkärnor är det värt att prova fixen. Om det istället är tio eller fler kärnor så kan du inte räkna med någon förbättring alls. I värsta fall, om det är 16 kärnor eller fler, så kan prestandan istället försämras.

Det här kräver lite datorvana och att du är noga med att följa instruktionerna.

Så får du bättre prestanda i Cyberpunk 2077 med AMD-processor

  1. Ladda ner HxD Hex Editor
  2. Hitta den körbara exe-filer till Cyberpunk 2077
  3. Säkerhetskopiera filen till en säker plats
  4. Dra och släpp den första exe-filen till HxD Hex Editor
  5. Tryck CTRL+F och ändra till hex-värden i dialogrutan
  6. Skriv in: 75 30 33 C9 B8 01 00 00 00 0F A2 8B C8 C1 F9 08
  7. Kopiera: EB 30 33 C9 B8 01 00 00 00 0F A2 8B C8 C1 F9 08
  8. Högerklicka på raden som visar 75 30 33….
  9. Klistra in raden du kopierade i punk 7
  10. Spara och kör spelet

Observera att det här inte är ett officiell hack eller en officiell fix. Det betyder att du bara ska utföra åtgärden med stor försiktighet och på eget ansvar. Vi tar inte ansvar om spelet slutar fungera eller på annat vis krånglar.

Tänk på att fixen endast är för AMD-baserade datorer. Om du har en Intel-processor i datorn så ska du INTE göra det här. Risken är spelet inte vill köras överhuvudtaget och att du ändå bara måste återställa den säkerhetskopierade exe-filen.