Firefox 58 för Android har stöd för Progressive Web Apps (PWA)

Mozilla Firefox Logo

Mozilla uppdaterar Firefox 58 för Android med stöd för Progressive Web Apps (PWA). Nya versionen av webbläsaren släpps under januari månad 2018 men redan idag kan du prova en beta-version från Google Play Store.

Progressive Web Apps är en kombination av vanliga applikationer och traditionella webbsidor. Stödet i Firefox påminner mycket om det i Google Chrome. När du besöker en webbsida som har inbyggd PWA-funktionalitet kan du öppna den direkt i Android som om det vore en applikation.


Vid första besöket kommer Google Chrome och Firefox 58 att fråga om du vill lägga till webbsidan som en länk på hemskärmen. Om du väljer att inte göra det kan du alltid återbesöka sidan och lägga till den efteråt.

När sidan är tillagda på hemskärmen kan du köra den och då slippa det vanliga gränssnittet från webbläsaren. Som en PWA får du samma kantlösa upplevelse som med applikationer.

Grunden till PWA:s lades redan med Firefox 44

En skillnad som du kommer att se är att Progressive Web Apps på hemskärmen får en liten Firefox-ikon på sig. På så vis kan du särskilja PWA:s från riktiga applikationer på hemskärmen.

Det faktiska stödet för PWA:s implementerades med Firefox 58, men grunden lades redan med Firefox 44. Då inkluderades grundläggande funktioner som ”Service Workers” och ”Push”, två tekniker som är ett måste för att Progressive Web Apps överhuvudtaget ska fungera.

I sin nuvarande form sträcker sig inte stödet längre än att kunna lägga till berörda sidor på hemskärmen. Det förutsätter anslutning med HTTPS och att sidan har ett godkänt Web App Manifest.

Om du vill testa stödet för PWA:s kan du ladda ner beta-versionen av Firefox 58 från Google Play Store. Tänk på att det är en ofärdig version som kan innehålla en hel mängd med buggar. Men friskt vågat, hälften vunnet, eller eller hur?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.