Fem knapptryck avaktiverar Touch iD med iOS 11

Apple Touch ID

Apple tar iOS 11 allt närmare en officiell lansering och med det dyker allt fler uppgifter upp med information om nya funktioner och förbättringar. En säkerhetsrelaterad nyhet lär uppskattas av alla som inte vill att polisen eller någon annan ska kunna tvinga dem att låsa upp en iPhone med Touch ID.


Genom att trycka snabbt på strömknappen fem gånger i rad visas en speciell meny på skärmen. Där kan användaren välja att antingen ringa räddningstjänsten — eller avaktivera Touch ID på telefonens tills en lösenordskod har slagits in.

Med iOS 10 är enda sättet att avaktivera Touch ID att starta om mobiltelefonen tills den automatiskt kräver en lösenordskod. Då kan man använda ett oregistrerat finger mot Touch ID några gånger tills telefonen låser sig och kräver en sifferkod. Eller så stänger man bara av Touch ID helt i inställningarna, vilket kanske inte är full lika roligt.

De fem knapptryckningarna på strömknappen är ett betydligt snabbare och diskretare sätt att avaktivera Touch ID med iOS 11. Och ett snabbt sätt att hindra exempelvis myndigheterna från att forcera en upplåsning genom att placera ditt finger på telefonens fingeravtrycksläsare.

Just här i Sverige är kanske inte risken för den typen av övergrepp inte speciellt stor, men webbsajter som The Verge menar att funktionen lär uppskattas i USA. Där går diskussionerna heta kring upplåstning av mobiltelefoner efter att FBI betalt dyrt för upplåsning av en iPhone i ett uppmärksammat fall, och när polisen i Michigan gjorde en 3D-utskrift av ett fingeravtryck för att låsa upp en mobiltelefon.


Om allt går vägen kan Apple släppa den färdiga versionen av iOS 11 till iPhone och iPad under september månad. Med all sannolikhet samtidigt med iPhone 8, iPhone 7S och iPhone 7S Plus som väntas komma samma månad.