Fejkad Windows Movie Maker toppar på Google – säkerhetsföretaget ESET varnar

windows movie maker falsk webbsida

Det finns mängder av program för att redigera videoklipp på datorn. I många år var Windows Movie Maker ett alternativ värt att prova, men idag tillhandahålls inte programmet av utvecklaren Microsoft längre. Istället har hackare och scammers tagit över namnet och de toppar nu på Google.

Om man gör en enkel sökning efter ”Movie Maker” på Google kommer det första sökresultaten (i skrivande stund) att gå till webbsajt där man kan ladda ner fejkprogram. Du kommer inte att finna filmredigeringsprogrammet från Microsoft, utan ombeds istället ladda ner mjukvara som vill ta dina pengar.


Det handlar om en fejkvariant av Windows Movie Makers vars enda syfte är att lura dig att betala pengar till skaparna. Om du installerar och kör programmet (gör inte det) visas en betalruta som säger att du måste betala 29.95 USD för att gå vidare och få ”den fullständiga, upplåsta versionen”.

Om du betalar får du givetvis inget alls för pengarna. Inte mer än ett blödande hål i plånboken. För den riktiga versionen Windows Movie Maker har alltid varit ett gratisprogram.

google search falsk windows movie maker

ESET varnar och blockerar nedladdningen för sina användare

Faktum är att hotet från den skadliga versionen som ligger överst på Google är så populär att säkerhetsföretaget ESET uppmärksammat hotet. Enligt dem är sökresultatet det tredje mest upptäckta hotet världen över av deras säkerhetsmjukvara.

ESET:s säkerhetsprogram stoppar främst användare från Danmark, Finland och Filippinerna från att ladda ner den falska versionen. Och här ser vi verkligen nyttan av ett komplett säkerhetsprogram som redan i webbläsaren hindrar nerladdning av dåliga program.

Ett stort problem som gör det hela mycket värre, är att Microsofts officiella appbutik har en liknande falskversion helt öppet att ladda ner. Det är alltså inte deras egna utan bara ett program som har ett liknande namn som Windows Movie Maker — från Microsofts officiella appbutik. Platsen gör att många litar på vad de laddar ner och det är ett stort misstag.

Var uppmärksam och alltid kritisk

Att ett fuskprogram som utger sig för att vara Windows Movie Maker, komplett med dess välkända designdrag, är inte ovanligt. Det finns mängder av liknande exempel.

Det som gör det hela riktigt otäckt är att Google serverar webbsajten för fuskprogrammet högst upp (eller åtminstone högt upp idag) i sökresultaten. Och den största delen av alla klick går till det första resultatet.

Nyheten är bara en cementering av faktumet att man måste vara extremt uppmärksam och kritisk på internet idag. Lite inte fullt ut på vad du ser utan informera dig själv om vart säkra program laddas ner. Är det här ett gratisprogram, eller måste jag verkligen betala?

Har du drabbats av ett fuskprogram någon gång? Skriv till oss och berätta om dina upplevelser!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.