Fast X kostade 340 miljoner doller att spela in

Fast and the Furious 9
Foto: Vin Diesel, Fast and the Furious 9

Den senaste Fast and the Furious-filmen – Fast X – ser ut att bli rekorddyr. Enligt uppgifter så kostar den extrema 340 miljoner dollar att spela in, vilket är långt mycket dyrare än föregångaren som var 140 miljoner dollar billigare.

Det är knappast någon högoddsare att Fast X kommer att dra in hela sin budget och betydligt mer därtill. Anledningen? Den nionde filmen i serien drog in extrema 725 miljoner dollar bara via biljettintäkter på biografer världen över.


Fast X är början på slutet för den långtgående filmserien och det kan hjälpa filmen att dra in över en miljard dollar.

Här är de tio dyraste filmerna att spela in

FilmBudget
1Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides422 miljoner dollar
2Avengers: Age of Ultron386 miljoner dollar
3Avengers: Endgame350 miljoner dollar
4Fast X340 miljoner dollar
5Avengers: Infinity War316 miljoner dollar
6Pirates of the Caribbean: At World’s End300 miljoner dollar
7Justice League300 miljoner dollar
8Solo: A Star Wars Story275 miljoner dollar
9Star Wars: The Rise of Skywalker275 miljoner dollar
10John Carter264 miljoner dollar

Därför är Fast X rekorddyr att spela in

Exakt vad som gör filmen dyrare återstår att se när den släpps, men faktumet att superstjärnorna Jason Momoa och Brie Larsson står med på lönelistan lär inte hjälpa budgeten. Även Alan Ritchson, känd från serien Reacher som visas på Amazon Prime Video, är med i filmen.

En som däremot inte är med i filmen och som nekat att medverka i framtida Fast and the Furious-filmer är Dwayne ”The Rock” Johnson. Han har tackat nej trots att Vin Diesel bett honom att komma tillbaka.

Faktumet att regissören Justin Lin hoppade av mitt under inspelningen lär inte ha hjälpt heller, istället väntas avhoppet ha kostat Universal Pictures uppåt en miljon dollar per dag innan en ny regissör kom på plats.

Dessutom har lönerna till återkommande stjärnor ökat samtidigt som produktionskostnaden skjutit i höjen.

Via IGN

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.