Får jag köra elsparkcykel / elscooter på gångbanor? (svaret: nej)

electric scooter xiaomi elsparkcykel unsplash ranurte
Foto: Ranurte, Unsplash

Elsparkcyklar och elscootrar har blivit omåttligt populära fordon och inte minst hos den yngre skaran förare som susar fram längs vägarna. Men tyvärr är elsparkcyklar långt ifrån problemfria då de ofta framförs på ett minst sagt farligt sätt.


Det är vanligt att se elsparkcyklar som körs på gångbanor, på fel sida av vägen (jodå, vi har sett det) och med betydligt högre hastigheter än vad lagen tillåter (maximalt 20 km/h). Dessutom är det många som åker utan hjälm.

Elscootern Xiaomi Mi Pro 2 – 8 saker du måste veta

Ett av de större problemen är att elsparkcyklar ofta körs på gångbanor. Det är något som hittills varit möjligt, men som från den 1 september 2022 är olagligt.

Infrastrukturminister Tomas Enroth (S) säger i ett uttalande att vi ”nu får ordning och reda på våra gator” och ”att elsparkcyklar kör för fort på gångbanor har varit ett stort problem i många städer, nu är det slutlekt”.


Vad de nya reglerna betyder är att du som kör en elsparkcykel nu måste hålla dig till cykelbanor och bilvägar.

Om de nya reglerna verkligen att lösa problemet? Enligt Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd i Stockholms stad så kommer reglerna att ”hjälpa att få ordning på de problem som elsparkcyklarna skapar för gående, med trygga omkörningar och olyckor”.

Vi vågar dock mena att det inte kommer att hjälpa överhuvudtaget. Merparten av förarna är mycket unga och de varken vet eller vill veta om de får köra på gångbarnor eller inte. Det återstår alltså att se om det blir någon effekt eller om det krävs andra tag för att lösa problematiken.

electric scooter xiaomi elsparkcykel namzo unsplash
Foto: namzo, Unsplash

Här är reglerna som gäller för elsparkcyklar

Regelverket för elsparkcyklar är samma som för vanliga cyklar. Här är information om vad som gäller enligt Transportstyrelsens webbsajt:

  • Elsparkcyklar får framföras som en cykel om de kör i maximalt 20 km/h och har en maximal motorstyrka på 250 watt.
  • Elsparkcykeln måste ha bromsar och ringklocka. Är det mörkt ute krävs fram- och baklyse samt reflexer.
  • Om föraren är under 15 år så är det krav på hjälm.
  • Det är inte tillåtet att skjuts någon på en elsparkcykel.

Om elsparkcykeln kan köra snabbare än 20 km/h så klassas den istället som moped och följer andra regler.

Nu måste du ha förarbevis av typen körkort klass AM samt ha fyllt 15 år. Dessutom måste elsparkcykeln vara trafikförsäkrad och ha registreringsskylt monterad baktill på fordonet (och hur många elsparkcyklar har du ett med det?).