Far Cry 5 har stöd för Xbox Series X/S & Playstation 5 (60 fps)

Xbox Series X
Foto: Dmitry Novikov, Unsplash

Far Cry 5 har uppdaterats med stöd för senaste generationens spelkonsoler. Det betyder att spelet bättre drar nytta av den höga prestanda som Xbox Series X/S och Playstation 5 erbjuder. Men innan du hoppas på raytracing och 120 fps på din sprillans nya tv så har vi dåliga nyheter. Det här är inte en revolutionerande uppdatering. Här är allt du måste veta.

Vad är nytt till Far Cry 5 på Xbox Series X/S och PS5?

Innan spelet uppdaterades för nya generationens spelkonsoler så var bildvisningsfrekvensen, spelets så kallade ”fps”, låst till bara 30 fps.

Efter uppdateringen så dubblas bildvisningsfrekvensen till 60 fps.

Det är den enda nyheten som vi känner till – och det är en mycket välkommen nyhet eftersom det gör upplevelsen med Far Cry 5 betydligt bättre på de moderna spelkonsolerna.

Den praktiska skillnaden mellan 30 fps och 60 fps

Den stora fördelen med 60 fps är att bilden du ser på din bildskärm upplevs som mycket mjukare och behagligare.

Snabba rörelser känns inte lika ryckiga som med 30 fps.

Hur stor skillnad du upplever i praktiken beror på flera saker. Om du ofta spelar med bildvisningsfrekvenser över 100 fps så kommer hoppet ner till 30 fps att vara mycket märkbart.

60 fps finns redan till Far Cry 5 på PC

Om du spelar Far Cry 5 på din gamingdator så kan du glädjas åt att den gamla begränsningen på 30 fps aldrig har gällt för dig.

Du har kunnat köra i så hög bilduppdateringsfrekvens som datorn bara klarar av. Flera hundra fps om du råkar ha ett RTX 4090 under huven.

Raytracing & andra grafiska nyheter

Att ta bort fps-begränsningen på 30 fps är en större uppdatering under huven på spelen än många tror. Det är inte bara att byta en trea mot en sexa och tro att arbetet är klart för utvecklarna. Det krävs mer än så.

Men nog finns väl mer nyheter att rapportera? Raytracing kanske eller mycket bättre texturer och ljuseffekter?

Tyvärr är svaret: nej.

Det finns inga andra nyheter att rapportera om. Så kallad strålspårning hade varit trevligt, men något sådant kan du dessvärre inte räkna med. Inte heller högupplösta texturer utöver vad du sett tidigare.

Far Cry 5 är gratis – en kort tid

För att ”fira” den nya uppdateringen för Xbox Series X/S och Playstation 5 så är Far Cry 5 gratis att ladda ner och spela under en kort period.

Det rör sig om datumen 23 mars till 27 mars, vilket är försvinnande få dagar när man tänker efter. Men det är också fem dagar vilket ger dig gott om tid att prova huruvida spelet är värt att köpa.

Om du vill köpa spelet så kan du göra det via Allkeyshop för under hundralappen till PC. Vill du spela på Xbox Series X/S så hittar du spelet på skiva här och Playstation 5/4-gamers hittar spelet på skiva här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.