AI-bildskaparen Midjourney är nu mycket bättre (Midjourney 5)

Light rods ai
Christopher Burns, Unsplash

Den idag bästa artificiella intelligensen för att skapa realistiska bilder är Midjourney – och med version 5 har den blivit mycket bättre än tidigare.

Vad är nytt med Midjourney 5?

I ett meddelande på Twitter säger Midjourney (inte AI:n, utan skaparen med samma namn) att den senaste beta-versionen av Midjourney 5 har blivit optimerad på alla sätt och vis.

Nya versionen ökar bildkvaliteten med större variation i resultatet, utökat område för olika stilar och sömlösa texturer. Bara för att nämna några, större saker.

Det har även skett många mindre justeringar och optimeringar under huven som inte nämns, men som ändå gör skillnad utan.

midjourney 5 katt 2023
Trött katt på ett bord. Eller en AI-genererad bild? Så klart den senare.

Den praktiska skillnaden med Midjourney 5

Midjourney kan påstå mycket, men det är upp till resultatet när man genererar AI-bilder att visa vad som faktiskt är nytt och förbättrat.

Användare som testat Midjourney 5 säger att bildgeneratorn har blivit mycket bättre på att arbeta med skuggningar, reflektioner, händer och ögon.

Även hud har blivit mycket bättre med realistisk textur.

AI:n är inte perfekt. Den kommer fortfarande att ge ruskigt konstiga resultat i många situationer, men när Midjourney 5 verkligen briljerar så är resultatet så naturtroget som det bara går.

midjourney 5 flicka 2023
Midjourney 5 ger ett fantastiskt resultat när AI:n träffar rätt. Via: Techspot

Bilden ovan är tillräckligt bra för att lura betraktaren att den är tagen med en riktigt kamera och redigerade i ett bildbehandlingsprogram.

Högre upplösning – nu 1024×1024 pixlar

Standardupplösningen var tidigare 512×512 pixlar. Med Midjourney 5 ökar upplösningen rejält till 1024×1024 pixlar som standard.

Det är en betydande skillnad eftersom det ger ett skarpare och mer användbart resultatat för mer än bara mobiltelefonens lilla skärm.

En ökning i upplösning kommer inte utan en kostnad. Det krävs mer av hårdvaran som driver den artificiella intelligensen och det kommer i slutändan att belasta användarna i form av ett högre pris.

Så använder du Midjourney 5 själv

För att använda AI:n så måste du vara en Discord-användare och ha den officiella appen installerad på din dator. När det är gjort så gör du följande:

  1. Gå till midjourney.com i webbläsaren
  2. Klicka på ”Join the Beta”
  3. Följ instruktionerna på skärmen

När du är registrerad via Discord så går du till midjourney.com igen och väljer ”Sign in”. Auktorisera Midhourney Bot så att den får åtkomst till ditt Discord-konto.

Klicka på länken ”Join the Discord to start creating” och välj därefter ”Gå med i Midjourney” när rutan visas i Discord.

Grattis! Du kan nu skapa dina egna AI-bilder med Midjourney!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.