Fler än 40 000 exemplar av iPhone- och iPad-kopior har smugglats in på den amerikanska marknaden mellan 2009 och 2014. Det meddelar U.S. Department of Justice på sin webbsajt.

  • Värdet på de falska prylarna är 1.1 miljoner dollar och uppåt
  • Sprids på den amerikanska marknaden
  • Flera personer väntar på sina domar – sannolikt långa fängelsestraff
  • Inga uppgifter om att enheterna ska ha nått Sverige

Enheterna är visuellt identiska med äkta produkter från Apple och även förpackningarna är helt lika; komplett med alla märkningar och texter från originalen. Totalt ska värdet på de falska enheterna uppgå till minst 1.1 miljoner dollar.

En av huvudpersonerna i smuggelhärvan är Jianhua ”Jeff” Li som fraktade enheterna genom företaget Dream Digitals. Tillsammans med flera andra personer förflyttades tiotusentals paket från Kina till USA för att säljas som ”äkta” Apple-produkter.

Flera personer väntar på sina domar – och troligtvis fängelsestraff

Vinsterna från försäljningarna gick till bankkonton i både Florida och New Jersey. Det finns inga indikationer idag på att pengarna ska ha gått tillbaka till Kina.

Jianhua ”Jeff” Li har erkänt sig skyldig och kan nu vänta sig flera år i fängelse. Medkumpanen Rosario LaMarca dömdes till 37 månader i fängelse tidigare i juli 2017. Ytterligare två personer, Roberto Volpe och Andreina Becerra, väntar på sina domar.

Det finns inga uppgifter som pekar på att de falska enheterna ska ha landat i Sverige. Men det är aldrig fel att vara extra försiktig om du tänker köpa en iPhone eller iPad på begagnatmarknaden.

Litar du på att prylarna du köper begagnat är äkta? Har du drabbats av falska saker? Skriv en kommentar och berätta!

Kategoriserad i:

Taggad i:

, ,