Falska AirPods Pro på Elgiganten

AirPods Pro
Foto: Miguel Angel Avila, Unsplash

Elgiganten har sålt falska Airpods Pro till kunder i flera Göteborgsbutiker. Men det är inte med flit – ett avancerat bedrägeri ligger bakom problematiken, och drabbade kunder kompenseras.

Problemet och bedrägeriet med de falska hörlurarna uppdagades när kunder köpte hörlurarna AirPods Pro från Elgiganten och packade upp dem.

I ett fall var laddningsetuit skadat direkt ur lådan och hörlurarna gav ifrån sig ett oönskat, brusande ljud som AirPods Pro normalt inte gör. När kunden reklamerade köpet visade det sig att etuits serienummer inte matchade lådans nummer.

Så luras Elgiganten med falska hörlurar

Tillvägagångssättet för att lura butiken är enkelt, men kräver att bedragaren är lite kreativ.

Först köper personen ett par riktiga AirPods Pro från butiken. Den yttre plasten tas bort och lådan packas upp. De riktiga hörlurarna och laddningsetuit ersätts med liknande, falska hörlurar innan hela paketet återförsluts.

För att göra det troligt och möjligt att returnera hörlurarna utan att de måste granskas så har bedragaren klistrat på en falsk klisterlapp utanpå den yttre plasten.
Personen från butiken som granskar produkten tror att AirPods Pro-förpackningen aldrig har varit öppnad, godkänner returen och lägger tillbaka lurarna på hyllan – och de säljs vidare till nästa person.

Lästips: Är dina AirPods äkta? Så kollar du

Elgiganten har polisanmält bedrägeriet

Linnea Cederquist, kommunikationschef på Elgiganten, säger att bolaget har polisanmält bedrägeriet.

Hon säger också att det hela är under utredning och att man inte vill spekulera i vad som hänt. Åtminstone mer än att bekräfta att ett antal kunder är drabbade och att de har kompenserats med ett par nya, äkta AirPods-hörlurar.

Enligt uppgift har minst fyra par med fejkade AirPods Pro-lurar cirkulerat i Göteborgsområdet.

En intressant detalj är att personen eller personerna bakom bedrägeriet (i skrivande stund) inte har identifierats. Det gör att vi ställer oss frågande till spårbarheten kring köp på Elgiganten.

Elgiganten ser över rutinerna för återköp

För att inte samma problem ska återupprepas i framtiden så har Elgiganten sett över sina rutiner för återköp.

Den som har köpt ett par AirPods Pro och misstänker att något inte står rätt till ska kontakta butiken där de köptes. Då kan lurarna kontrolleras så att de är äkta och fungerar som de ska. Det gäller så klart alla butiker och inte bara Elgiganten.

Via Göteborgs-Posten

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.