Facebook stänger ute BlackBerry-användare — bryter helt med BlackBerry

Blackberry Priv

Det ser allt dystrare ut för BlackBerry och med de senaste uppgifterna om att Facebook slutar uppdatera sin applikation för BlackBerry OS — ja då ser det inte bättre ut än att ytterligare en spik är slagen i kistan.

Så sent som förra månaden blev det känt att Facebook-ägda WhatsApp stänger ute en mängd plattformar vid årsskiftet 2016/2017 bland dem finner vi BlackBerry OS. Har man en telefon med plattformen ser framtiden allt dystrare ut och den tanken reflekteras även av Loy Gazzola som är marknadsansvarig på BlackBerry.

I ett blogginlägg skriver Gazzola hur besvikna företaget är på Facebook och deras beslut. Hur de aktivt försökt arbeta fram en lösning med både Facebook och WhatsApp men utan positivt resultat.

Det betyder att alla BlackBerry-användare som i framtiden vill använda Facebook tvingas till webbläsaren istället för en applikation — något som snabbt kan bli en kritisk punkt för plattformens utveckling och den användarskara som finns kvar.

Stoppar allt åtkomst via API:er

Vad som sker i praktiken med beslutet är att Facebook stoppar BlackBerry från att använda deras så kallade API:er som behövs för att nå det sociala nätverkets tjänster och funktioner.

Därmed kan varken officiella eller inofficiella Facebook-applikationer användas, så väl som inbyggt stöd i själva plattformen. Allt kommer att stängas ner och åtkomst nekas. Inte konstigt om BlackBerry kämpar med näbbar och klor mot beslutet.

Exakt när Facebook stryper åtkomsten vet man inte i skrivande stund men om du gillar Facebook och har en BlackBerry-telefon så hamnde du precis i farozonen för att bli utelåst.