Facebook Lite har nu 200 miljoner användare — är du en av dem?

Facebook Lite

Facebook Lite har nått en milstolpe på 200 miljoner användare. En lättviktig applikationer som inte bara gör det lättare för mobilanvändare i tredje världen att nå Facebook, Lite-appen gör det också lättare för det sociala nätverket att expandera till områden som tidigare varit mycket svåra att nå.

Fördelen med Facebook Lite är att applikationen, jämfört med standardappen, är betydligt snällare mot telefonen den används på. Storleken är försvinnande liten, bara 1,5 megabyte, och med begränsad grafik behövs ingen speciell hårdvara för att köra Facebook Lite. Tyvärr betyder det också att funktionaliteten begränsats vilket gör den oönskad av en del.

Men så är applikationen inte heller riktad åt de som kräver full funktionalitet. Med stöd för Android 2.2 och framåt. En version av Android som är hela sex år gammal i skrivande stund. Mer troligt att användas på gamla eller mycket billiga telefoner i områden där superdyra Samsung Galaxy S7 Edge eller Huawei Mate 9 Pro.

Den största fördelen för de med moderna telefonerna är att Facebook Lite är mycket snällare för batteriet. Vi har testat applikationen på en Huawei P9 och märkte en klar skillnad. Inte överväldigande, men tillräcklig för att motivera oss att behålla Lite-versionen istället för fullversionen. En annan intressant sak är att Messenger är inbyggd i appen, så du behöver inte den fristående Messenger-applikationen.

Facebook Lite är betydligt sparsammare designad

Den grafiska skillnaden är slående och fullversionen är betydligt trevligare att använda. Faktum är att du lika gärna, eller kanske ännu hellre, kan använda webbversionen direkt i webbläsaren istället. Snyggare än Lite-versionen och klart välfungerande.

Dessutom är webbversionen mycket säkrare. Anledningen? För att kunna installera Facebook Lite måste du troligtvis ladda ner en installationsfil från andra ställen än Google Play Store — och det betyder att du måste aktivera installationer från osäkra källor i Android. Du öppnar upp telefonen för många otrevliga risker, så vill du prova är det på egen risk. Kolla först Facebook Lite på Google Play Store. Kan du inte installera därifrån finns applikationen även att ladda ner här.

För att installera utanför Google Play Store går du till Inställningar > Avancerade inställningar > Säkerhet. Klicka på brytaren till sidan av alternativet ”Okända källor” för att kunna installera via installationsfilen. Just din telefon kan ha en annan väg till inställningen,

Har du provat? Kommentera gärna och berätta vad du tycker om applikationen.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.