Facebook köper WhatsApp för 19 miljarder dollar

whatsapp-logo

Facebook har köpt upp WhatsApp för hela 19 miljarder dollar.

I kölvattnet av nyheten om att meddelandetjänsten Viber köpts upp av Rakuten Inc för 900 miljoner dollar så kommer nu uppgifter om att ytterligare en tjänst har bytt ägare.

Det är omåttligt populära WhatsApp som med sina 450 miljoner användare (!) nu har bytt ägare och kommer att drivas av megasajten Facebook.

16 miljarder dollar betalas ut i form av pengar och aktier så att Facebook kan utöka sina möjligheter att koppla samman världen i ett enda, gigantiskt nätverk.

Utöver engångsumman så ger Facebook de anställda på WhatsApp en bonus på aktier till ett värde av tre miljarder dollar.

Jan Koum är en av medgrundarna till WhatsApp och den befintliga VD:n – samt nu en del av Facebooks styrelse. Övriga personalen bakom appen kommer att fortsätta sitt arbeta i Mountain View, Kalifornien.

Statistik kring WhatsApp

På fyra år lyckades WhatsApp nå hela 419 miljoner användare – vilket är betydligt fler än de 145 miljoner som Facebook fick på samma period. Gmail nådde bara 123 miljoner, Twitter 54 miljoner och Skype lyckades knipa åt sig 52 miljoner användare på samma period.

Idag har WhatsApp närmare 450 miljoner användare varav 70 procent är dagliga användare. Mängden meddelanden som skickas närmar sig den totalt mängden SMS på global nivå – en imponerande mängd alltså.

Samtidigt fortsätter WhatsApp att växa kraftigt med närmare en miljon användare om dagen.

Anledningen till varför Facebook behöver WhatsApp

WhatsApp har med sina 450 miljoner och 27 miljarder registrerade meddelanden varje dag gjort sig till en formidabel motståndare till Facebook.

Trots att Facebook Messenger nådde cirka 350 miljoner användare så har det sociala nätverket inte lyckas slå igenom inom den kategorin och kritiken har bitvis varit otroligt hård – något som en integration med WhatsApp skulle kunna vändas till något positivt.

Med uppköpet av WhatsApp öppnas stora möjligheter för Facebook att utveckla sitt nätverk, men analytiker pekar på att visning av annonser är mer än troligt – något som effektivt skulle kunna skjuta hela möjligheten i sank innan den ens testats.

Förutsatt att Facebook inte gör några större ändringar i ett första skede så har de en enorm inkomst att hämta då WhatsApp har en betalvariant som nu förser det sociala nätverket med stora summor extrapengar.

Så vad Facebook har gjort är att få 450 miljoner extra potentiella användare, öppnat upp sig för en enorm meddelandemarknad och samtidigt får extrainkomst direkt via betalvarianten av WhatsApp. Bra jobbat där Facebook!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.