Facebook aktiverar HTTPS som standard


facebook-https-standard

Facebook har äntligen gjort så att https är aktiverat som standard och därmed lagt på ett extra lager med säkerhet för alla hundratals miljoner med användare. Tidigare har https varit valbart för den som ville aktivera det, men nu får alltså alla – oavsett om det är via dator, mobiltelefon eller surfplatta – ta del av det som borde varit självklart för länge sedan.

Scott Renfro är en av ingenjörerna på Facebook som arbetar med nätverkets infrastruktur och han förklarar att https använder Transport Layer Security (TLS), även kallat Secure Sockets Layer (SSL) tidigare. Funktionen har funnits tillgänglig på Facebook i närmare två år, då som ett extraval i inställningarna, nu som standard för en krypterad anslutning mellan användare och Facebooks servrar.

Renfro fortsätter med att aktiveringen av https som standard är en dröm som går i uppfyllelse för alla som arbetat med projektet. Man kanske kan tro att det ska vara enkelt att implementera den här säkerheten, men i praktiken har arbetet varit utdraget och kantat av tuffa utmaningar. Dessutom är https inte det mest spännande enligt Renfro – mer nytt är på gång!

Nu återstår bara att se vad det innebär i praktiken.


Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.