Enkelt att byta bakgrund i bilder med Pixelmator Pro (ny version)

pixelmator pro macos 23 abracadabra

Populära bildredigeringsappen Pixelmator Pro har uppdaterats till version 2.3 och den stora förbättringen som lyfts fram är ett nytt verktyg för borttagning av bakgrunden i bilder. Verktyget är enkelt och det krävs normalt bara ett musklick för att ta bort bakgrunder helt.

Verktyget för borttagning av bakgrund kallas “Magic Background Eraser” och använder maskininlärning för att så effektivt som möjligt lösa sin uppgift. Tack vare analyser av mängder av bilder och motiv så har Pixelmator Pro lärt sig att skilja på vad som är huvudobjekt och var bakgrunden börjar.


Läs mer: Pixelmator Pro uppdateras för macOS Monterey & M1 Pro / Max

Magic Background Eraser använder AI för att förstå vad den arbetar med

Magic Background Eraser är inte låst till att ta bort stora delar av bakgrunden i en bild. Med sin AI-funktionalitet kan den även användas till att radera mindre delar som sticker fram mellan exempelvis plankorna i ett staket, i ett yvigt hår eller genom nätet i ett stängsel.

Verktyget använder du direkt i Pixelmator Pro eller som en snabbfunktion direkt från Finder i macOS. Perfekt om du har 100 procent tillförlitlighet till verktyget och snabbt vill göra åtgärder i flera bilder samtidigt.

Och hela processen sköts helt av sig själv. Först identifierar maskininlärningen vad som är huvudobjekt och vad som är bakgrund i dina bilder. När appen förstår vad som är vad så skapas en grov mask över huvudobjektet så att den separeras från bakgrunden. Därefter förfinas masken så att den inte förlorar några detaljer i kanterna.

Sista steget är att avkontamineras färgerna vid kanterna på huvudobjektet. Mer specifikt betyder det att Magic Background Eraser ändrar färgerna så att det frilagda objektet blir betydligt finare mot den enfärgade bakgrunden. 

Läs mer: Stor uppdatering till Pixelmator Pro – bättre stöd för Photoshop (PSD)

Flera mindre förbättringar till Pixelmator Pro 2.3

Magic Background Eraser är så klart inte den enda nyheten (även om det är den största). Med Pixelmator Pro 2.3 får du även en rad andra förbättringar som ”Select Subject”, ”Select and Mask Tool” och ”Decontaminate Colors”.

  • Select Subject: Automatisk märkning/maskning av objekt i bilden
  • Select and Mask Tool: Ett verktyg för avancerad maskning av komplexa områden som päls och hår
  • Decontaminate Colors: Tar bort även de minsta detaljerna från bakgrunden vid kanterna på objekt.

Andra och mindre förbättringar är alla nya funktioner och verktyg fungerar med AppleScript, exportdialogrutan har fått ett alternativ för val av storlekar och skalfaktor, och Pixelmator Pro kommer nu ihåg den senaste platsen som du exporterade till inför nästa export.

Läs mer om Pixelmator Pro 2.3 ”Abracadabra” här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.