Endast iPhone 12 Pro Max stöder mmWave – och bara på utvalda marknader

konceptbild iphone 12 pro max 2020

Vill du ha snabbast möjliga mobilanslutning med din nya iPhone 12? Då är det den dyraste och största modellen som gäller. Enligt uppgift är det bara iPhone 12 Pro Max som har stöd för mmWave medan de tre andra modellerna klarar endast Sub-6.

Uppgiften kommer från Fast Company som rapporterar att det bara är iPhone 12 Pro Max som har det fysiska utrymmet som krävs för tekniken som krävs för mmWave-stöd. Mer specifikt för de antenner som krävs och den högre batterikapaciteten som kompencerar för den extra energiåtgången.

En annan detalj som dykt upp är att bara tre marknader får den iPhone 12 Pro Max som stöder mmWave. Och det är USA, Sydkorea och Japan. Alla andra marknader får en begränsad variant med Sub-6, samma som iPhone 12, iPhone 12 Pro och iPhone 12 Max.

Det är positivt att Apple äntligen verkar ta steget från 4G till 5G med alla fördelar som det innebär. Bland annat högre bandbredd med snabbare ner- och uppladdningshastighet. Dock är det givetvis tråkigt att inte ens iPhone 12 Pro Max i Sverige får stöd för de supersnabba överföringshastigheter som mmWave möjliggör.

The source says only the largest phone in the line has room inside for the special antenna design required for millimeter wave and larger battery needed to accommodate millimeter wave’s significant power draw. Also, only the U.S., Korea, and Japan versions of the Pro Max will support millimeter-wave 5G.

Här kan dock sägas att även om mmWave vore möjligt i telefonen så är det inte säkert att marknaden är redo för det. I 5G-nätet är Sub-6 den absolut vanligaste tekniken medan mmWave har en extremt snäv utbredning idag. Den som bor på landet eller ens utanför storstaden kan i princip glömma allt med mmWave idag. Och för en överskådlig framtid.

Apple väntas presentera iPhone 12-serien någon gång under september månad. Då får vi mer information om 5G-stödet och vilka modeller som faktiskt stöder den nyare mobiltekniken. Du kan läsa mer om nyheten på fastcompany.com.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.