Electrolux: Din skaftdammsugare kan självantända

electrolux well q8 p allergy 2021

Det inbyggda batteriet i din sladdlösa dammsugare kan starta en eldsvåda som ödelägger ditt hem. En som nyligen märkte den risken är Amanda von Heland Cenner från Uppsala vars uppladdningsbara dammsugare från Electrolux började brinna.

Dammsugaren som började brinna var en Electrolux Well Q8-P Allergy. Det är en sladdlös skaftdammsugare med inbyggt batteri som laddas mellan städtillfällena. I Amandas fall så var den inte inkopplad för laddning utan stod passivt i väntan på att användas.

Ovanligt men möjligt att dammsugaren börjar brinna

Ändå så kan den ha självantät – något som Paul Palmstedt, presstalesperson för Electrolux, menar är fullt möjligt. I ett uttalande till Aftonbladet säger han att ”det kan hända”, men också att ”det är mycket ovanligt”.

Varför just Amandas sladdlösa dammsugare började brinna är i skrivande stund inte klarlagt. Varför det kan ha hänt vill Paul inte säga något om; dammsugaren måste genomgå en teknisk undersökning först. Då den har smält på grund av branden så är det inte säkert att Electrolux kan säga något om orsaken ens efter en granskning.

Electrolux Well Q8-P Allergy kommer inte att återkallas som det ser just nu inte. Inte heller tänker tillverkaren gå ut med någon varning om brandrisken.

hus eldsvaga brinner unsplash
Det här är en risk med alla dina prylar som har inbyggt batteri. Mobilen är en sådan. Foto: Unsplash

Alla batteridrivna prylar har ökad brandrisk

Att just Electrolux dammsugare började brinna i det här fallet gör det inte mer eller mindre sannolikt att alla tillverkarens sladdlösa produkter ska självantända. Det finns en risk med alla prylar som använder inbyggda batterier av typen lithium-ion (Li-ion) . Det gäller även din elscooter, mobiltelefon, surfplatta och bärbara dator.

Vi har sett flera allvarliga situationer med främst elscootrar och mobiltelefoner som orsakat stor skada på både materiell nivå och människor. I de flesta fallen så handlar det om dåligt tillverkade batterier eller batterier som skadats på något vis. En fullt fungerande produkt med ett väldesignat batteri är i normalfallet helt säkert att hantera och förvara.

Läs mer om riskerna med Li-ion här.

Det större problemet: Kundbemötandet

I fallet med Amandas brinnande dammsugare så hade hon turen att både vara hemma när det hände och att hon kunde släcka branden. Brandkåren behövde bara eftersläcka, men hade hon inte varit hemma så kunde eftersläckningen ha varit betydligt mer omfattande. Eller i värsta fall ha orsakat personskador.

Och det hade kunnat sluta där. Men efter att Amanda kontaktat Electrolux så uppstod ett annat problem enligt Aftonbladets artikel.

Amanda upplever att hennes kontakt med supporten på Electrolux var otrevlig och att kontaktpersonen var arrogant. Dessutom upplevde hon det som att supporten i stort antydde att hon själv hade tänkt på sin dammsugare. Knappast det bemötande som man hoppas på när hemmet i värsta fall hade kunnat brinna ner på grund av tillverkarens produkt. Det minsta man bör kunna förvänta sig är en förstående support som tar det hela på allvar.

Det blir inte bättre av att presstalespersonen säger till Aftonbladet att han inte kan ”kommentera vilka diskussioner som förts med kunder”. Ett svepande och intentsägande svar om situationen som ger intrycket av att de vill lägga locket på så fort som möjligt. Samtidigt är det förståligt att Paul Palmstedt inte vill säga för mycket innan de har all fakta om situationen.

Electrolux Well Q8-P Allergy får inte toppbetyg

Skaftdammsugaren som tände eld på Amandas hem är en nyare modeller som släpptes 2021. Electrolux vill ha strax under 4 000 kronor om du köper den direkt via dem. Är du en prismedveten konsument så hittar du modellen i en annan butik för nära halva priset. Handla smart – prisjämför alltid innan du shoppar online.

Men även om du kan hitta Electrolux Well Q8-P Allergy till reducerat pris så bör du kanske inte köpa just den här modellen. Inte för att den började brinna då den risken gäller alla skaftdammsugare och det finns inga indikationer på att fler exemplar har självantänt eller på annat vis börjat brinna.

Istället så är Electrolux Well Q8-P Allergy inte någon bra skaftdammsugare. Åtminstone om vi ska tro de som testat modellen. På Elgiganten har modellen ett 50-tal omdömen och snittbetyg på 3,8 av 5,0. Det enda betyget på Prisjakt från en ensam omdömesskrivare är 1,0 av 5,0. Ouch. På Electrolux egna webbsajt så är snittbetyget 3,9 av 5,0 med 21 omdömen.

Det finns helt enkelt bättre modeller där ute. Läs tester och se vad som passar dig bäst.

FAQ

Hur stor är risken att min skaftdammsugare börjar brinna?

Extremt liten. Risken att någon prylar i hemmet faktiskt börjar brinna är försvinnande liten.

Är det en högre brandrisk med Electrolux Well Q8-P Allergy?

I skrivande stund så finns inga tecken på att brandrisken med Electrolux Well Q8-P Allergy är högre än någon annan skaftdammsugare på marknaden.

Hur minskar jag brandrisken med prylar som har inbyggt batteri?

Undvik att ladda batteriet utan uppsikt och absolut inte på natten. Det gäller även mobiltelefonen. Ha minst en brandsläckare och en brandfilt i hemmet. Montera upp brandalarm i alla rum.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.