Drivrutiner från Dell flaggas som farliga av antivirusprogram

code-keylock-security-malware
Pixabay / typographyimages

Nyligen släppta drivrutiner från Dell flaggas som farliga av ett stort antal antivirusprogram. Men du behöver inte vara nervös, det är sannolikt ingen skadlig kod i drivrutinerna.

Drivrutinerna som omfattas av problemet är skrivardrivrutiner till flera olika modeller. Kort efter att nyheten uppmärksammats av Dell togs de senaste versionerna bort från tillverkarens webbsajt.

Den som var först att rapportera problemet med Dells drivrutiner är säkerhetsjournalisten Brian Krebs. På Twitter gick han ut med en varning om att 24 eller fler antivirusprogram flaggat drivrutinerna som så kallat malware, eller skadeprogram.

På webbsajten VirusTotal finns en logg som visar att en uppladdad zip-fil med Dells drivrutiner tydligt markeras av 21 antivirusprogram som skadlig. Bland annat av tunga säkerhetsfirmor som Avast, Avira, Microsoft, AVG, BitDefender och F-Secure.

Samtidigt har många andra stora namn som Sophos, Comodo, Kaspersky, Symantec och McAfee inte upptäckt några problem alls. I skrivande stund är det oklart vad som gör att vissa antivirusprogram flaggar drivrutinerna.

Vanligt att mjukvara felaktigt flaggas som skadlig av säkerhetsprogram

Det är inte ovanligt att drivrutiner och annan mjukvara ibland innehåller felaktigheter i koden som gör att säkerhetsprogram blir misstänksamma och varnar om potentiellt skadlig kod.

I det här fallet är sannolikheten stor att utvecklarna på Dell inte har fångat upp ofarliga problem i koden som felaktigt identifieras som malware, eller skadlig kod. Exakt vad som pågår återstår att se tills Dell har undersökt saken och har ett officiellt besked om drivrutinerna.

I ett meddelande säger Dell att de återkallat alla drivrutiner och att företagets säkerhetsteam just nu undersöker vad som pågår:

Our cybersecurity team has removed the files (and the links to the files) and are investigating the claim that they are malicious. The files are no longer accessible to the public. The security of our networks and products is a top priority and critical to protecting our customers’ information.

Artikeln uppdateras med mer information när sådan finns. Har du redan installerat nya drivrutiner från Dell på datorn bör du köra en genomsökning med ditt antivirusprogram. Håll också ett öga på Dells webbsajt för information till berörda användare.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.