Döda pixlar på din Nintendo Switch — inget problem menar japanska speljätten

Nintendo Switch Dead Pixel
Bildkälla: Jonathan Stanley‏

Har du köpt en Nintendo Switch och noterat döda pixlar på skärmen? Om du kan returnera spelkonsolen enligt ångerrätten så är det bra, men räkna inte med att Nintendo tänker hjälpa dig då döda pixlar är helt normalt enligt speljätten.

Det är inte ovanligt att datormonitorer, TV-apparater och andra prylar med LCD-skärmar har döda pixlar. Problemet har blivit allt mindre genom åren och det är ovanligt att få exempelvis en mobiltelefon som uppvisar döda eller vilande pixlar idag.

Tyvärr hindrar inte det Nintendo Switch från att drabbas och en mängd användare är minst sagt irriterade då det ibland är väl påtagligt på skärmen. Speciellt om det rör sig om flera döda pixlar i rad som tydligt syns mot en ljus bakgrund.

Här handlar det helt enkelt om att ha tur och du kan bara hoppas att just ditt exemplar är fritt från problemet. Ett problem som även kan uppstå i efterhand när enheten använts ett tag, precis som med alla andra skärmar.

Inte första gången Nintendo kritiserats för döda pixlar

Även med gamla Nintendo DS kritiserades speljätten för döda pixlar. Skillnaden mot idag är att Nintendo då valde att godkänna gratis reparationer med skärmbyte på grund av döda pixlar, så länge de berörda enheterna var inom sin årslånga garanti.

Nintendo Switch däremot faller inte under samma generösa erbjudande och alla användare får helt enkelt se sig i kylan om de drabbas. Och det här är egentligen inget som är ovanligt då många tillverkare räknar med att det kan finnas några döda eller vilande pixlar på skärmar.

Dell säger exempelvis att det krävs fler än sex döda pixlar på deras datormonitorer för att de ska ersättas. HP säger i sin tur att de accepterar upp till fem döda eller vilande pixlar på sina skärmar, men också att om två eller fler finns inom 25mm av varandra så är det tillräckligt för reparation.


Lästips: Om din vänstra Joy-Con tappar anslutningen till Switch — extra antenn löser problemet


Ju större skärmarna är desto större är riskerna för att döda pixlar ska uppstå. Mindre skärmar drabbas sällan vilket du kanske märkt med dina mobiltelefoner. Hur många av dina telefoner har drabbats?

Apple skriver att de inte accepterar några som helst defekter gällande döda eller vilande pixlar i sina iPhone-telefoner eller iPod-spelare. Om du köper en dator med 22-tumsskärm eller större är det istället hela åtta (ljusa) till tio (mörka) pixlar som gäller innan en reparation eller byte sker.

Nintendo Switch

Det kan finnas en lösning för din Switch

Om du har lite tur rör det sig inte om en död pixel utan en vilande sådan. Det betyder att den pixel som inte fungerar är aktiv men att den fastnat i ett läge och behöver lite hjälp med att komma igång.

Börja med att ta reda på om den berörda pixeln är död eller vilande. En död pixel är helt vit eller svart, och om så är fallet kan du inte göra något. Vilande pixlar kan däremot ha andra färger, exempelvis röd är vanligt, och kan potentiellt inspireras till att fungera korrekt igen.

Leta fram ett spetsigt föremål med hård (men trubbig) spets. Tryck ovanpå pixeln med spetsen så att området kring den ändrar färg till vitt. Var mycket försiktig när du gör det och tänk på att det snabbt kan bli mycket värre om du använder exempelvis en vass nål eller trycker för hårt.

När området ändrar färg släpper du efter och försöker igen. Upprepa med fler tryck och öka hårdhetsgraden mot skärmen lite varje gång. Du ska inte hålla något längre tryck. En hård snabb nertryckning räcker varje gång.

Fungerade det? Om ja så grattis! Om inte, då är du med stor sannolikhet dömd att leva med den där pixeln (eller pixlarna).

Läs mer om nyheten och se alla kommenterar på Reddit här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.