Dejta säkrare på nätet – Match inför verifierade profiler

dejta par man kvinna familj unsplash copperheadphotography
Foto: copperheadphotography, Unsplash

En av marknadens populäraste sajter för nätdejting har infört verifierade profiler. Målet är att minska risken för så kallad ”catfishing”, en metod för att lura till sig pengar från intet ont anande människor med hjälp av falska profiler och konton på internet.

För att verifiera sin profil så måste användaren ladda upp en video av sig själv. Den matchas sedan med hjälp av maskininlärning mot tidigare uppladdade profilbilder av samma användare. Om AI:n bedömer att de matchar så får användaren bli verifierad, annars måste man ladda upp fler bilder.

Match menar att deras AI-teknik kan se skillnaden på nya och gamla bilder. Om en bild bedöms vara för gammal så accepteras den inte av systemet och en ny måste laddas upp.

Tinder har verifierade profiler sedan 2020

Match ägs av samma moderbolag som driver populära Tinder och Okcupid, samt en rad andra dejtingsajter.

Tinder som är ett av det mest använda i Sverige har använt verifierade profiler med hjälp av bilder sedan 2020. Att tekniken kommer till Match först nu är något förvånande. Av någon anledning så stöds inte bank-ID i Sverige, vilket är ännu mer förvånande med tanke på hur stora riskerna är med nätdejting.

Så här skriver Tinder att deras verifieringsmetod fungerar:

”Så här fungerar det: En medlem tar 2 selfies som avspeglar bildens poser. Därefter kommer supercool AI-teknik att avgöra om bilderna är äkta. När vi har bekräftat att bilderna matchar lägger vi till en blå bock i profilen som talar om för alla att personen i bilden är den som sveper och skickar meddelanden.”Tinder.com

En annan dejting-app, Bumble, har haft en liknande verifieringsmetod sedan 2016.

Läs mer om hur catfishing fungerar och vilka riskerna är här.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.