De bästa streamingtjänsterna för att titta på film eller serier

theater wiki

Sommaren är officiellt slut och hösten är här och för de flesta av oss innebär det en återgång till vardagen, skola och arbete. I takt med att temperaturerna sjunker och löven på träden börjar sakta byta färg, ändrar även vår livsstil karaktär. Från att ha spenderat långa dagar utomhus borrar, i vart fall vi på det norra halvklotet, in oss i mörkret, myset och lugnet som kommer med denna årstid. Hösten är den bästa tidpunkten för att införa nya rutiner, ta upp en ny hobby och sätta mål för den återstående delen av året. Kanske är det nu du vågar söka det där nya spännande jobbet, flytta till en större lägenhet eller anmäla dig till ett maraton. Är du mindre sugen på livsomvälvande förändringar är hösten likväl en perfekt årstid för att slappa i soffan, eller underhålla dig med olika nöjesrelaterade projekt.


Vi lever i en tid och en värld där de flesta av oss lider av en begränsad koncentrationsförmåga. Microsoft genomförde exempelvis en undersökning för några år sedan som visade att genomsnittsamerikanens koncentrationsförmåga endast sträcker sig till 8 sekunder – kortare tid än en guldfisk. Paradoxalt nog har många av oss samtidigt ett outtröttligt behov av (eller snarare begär efter) underhållning och stimulans. Teknologins framsteg har gjort att vi sällan behöver ha tråkigt men huruvida det är bra eller dåligt låter jag läsaren själv avgöra. Klart är att det idag finns otaliga alternativ för underhållning online, oavsett om det gäller nedladdning av de senaste bästsäljarna direkt till din Kindle, deltagande i spännande turneringar såsom Daily Bigs eller pinnande av inredningsinspiration på den sociala nätverkstjänsten Pinterest. Mot bakgrund av höstens intåg och de många hemmakvällar vi har framför oss, redogör vi i denna artikel för de bästa sajterna för laglig streaming av filmer och serier.

Det är omöjligt att tala om strömningstjänster utan att nämna Netflix, som ju är något av en jätte i sammanhanget. Det amerikanska bolaget startade sin verksamhet 1997 med att bland annat erbjuda DVD:s via postorder. Två decennier senare har bolaget 130 miljoner användare världen över som betalar en fast månadskostnad eller som använder sig av så kallad video on demand för underhållning. Endast i Sverige uppskattas 46 % av alla internetanvändare logga in på Netflix. Fördelen med Netflix är att sajten innehåller ett imponerande och brett urval av såväl filmer, serier så som dokumentärer. Förutom inköpta verk stoltserar sajten med prisbelönt, kritikerrosad och egenproducerad underhållning i form av välkända produktioner som House of Cards, Narcos samt The Crown.

the crown tv logoHBO är en välkänd video-on-demand tjänst och tablålagd amerikansk TV-kanal. Sedan 2012 finns även HBO Nordic tillgänglig för tittare i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Mot en månatlig avgift kan du här helt lagligt se de mest hyllade serierna och hundratals filmer genom HBO Nordics playtjänst. Bland kanalens mer kända utbud finns den psykologiska rysaren Handsmaid’s Tale som är baserad på en roman av författarinnan Margaret Atwood och som skildrar en dystopisk framtid i det imaginära landet Gilead. Inte att förglömma är långköraren och tittarfavoriten Game of Thrones som regelbundet drar 10 miljoner tittare till HBO (antalet illegala strömningar låter vi vara osagt) och som snart är inne på sin åttonde säsong. Ett extra plus i kanten är att HBO även erbjuder Toonix Kids med passande underhållning för barn och ungdomar.

SVT Play är förvisso inte en klassisk betal-strömningstjänst. Som en del av Sveriges public service-utbud är det istället en tjänst som vi tittare får åtnjuta helt gratis (i vart fall om vi befinner oss inom landets gränser). Här kan du titta på förstklassiga inhemska och internationella dokumentärer, nyheter, barnprogram, stora produktioner såsom Eurovision Song Contest och idrottsevenemang året om, precis när du vill. Den enda skillnaden mot övriga strömningstjänster som kräver betalning är att vissa av SVT:s program, av upphovsrättsliga skäl, tas bort efter viss tid.


Vi hoppas att du känner dig redo att välkomna hösten, och att vi inspirerat dig till att lägga dig tillrätta i soffan och börja streama!