D-Link släpper AI-kapabla säkerhetskameror i Q2 2020

D-Link DCS-8526LH inomhuskamera
D-Link DCS-8526LH inomhuskamera

D-Link lanserar två säkerhetskameror – DCS-8302LH och DCS-8526LH – med AI-krets för artificiell intelligens och detektering av både personer och ljud från glas som krossas. Modellerna släpps under 2020 och kostar från 1 200 kronor.

D-Link DCS-8302LH benämns även som “Full HD Pan and Tilt Pro Wi-Fi Camera” och DCS-8526LH som ”Full HD Indoor and Outdoor Pro Wi-Fi Camera”. För enkelhets skull håller vi oss till respektive kameras modellnummer istället för namnen.

Båda säkerhetskamerorna släpps med upp till 256 GB inbyggt lagringsutrymme, trådbunden Ethernet-anslutning och WiFi-stöd. Där D-Link DCS-8302LH bara kan användas inomhus så har DCS-8526LH vädertålig design för utomhus bruk.

Modellspecifika funktioner är att inomhuskameran DCS-8302LH har 360-graders bildvinkel och kan följa personer framför kameran helt automatiskt. Utomhuskameran DCS-8526LH har en rörelsesensor som kan trigga en siren samt en spotlight för att varna obehöriga om att de är detekterade.

D-Link DCS-8302LH utomhuskamera
D-Link DCS-8302LH utomhuskamera

Det finns även stöd för tvåvägskommunikation med inbyggd högtalare och mikrofon så att man kan prata med de som är framför säkerhetskamerorna.

Inbyggd AI-krets för maskininlärning direkt i säkerhetskamerorna

Det som gör modellerna intressanta för 2020 är att de har en AI-krets för att använda maskininlärning direkt i enheterna. Detta används bland annat för detektering av obehöriga framför kameran samt detektering av glas som krossas. Alla AI-beräkningar görs i realtid direkt i kamerorna.

Målet är att kunna erbjuda säkerhetskameror som snabbare kan identifiera hot i närmiljön och meddela berörda personer, utan behovet av att skicka något till D-Links servrar.

“Cameras tell us when our kids arrive home from school, how the pets are doing, when packages arrive, and more. We need those notifications to be accurate. With our specially trained AI-based person and glass break detection, our cameras can do that.”

Rayan Fakhro, D-Link

Båda säkerhetskamerorna klarar full 1080p-inspelning och stöder ONVIF Profile S för direktströmmad video till kompatibla NAS-enheter. Strömmad video sker via antingen ethernet eller WiFi efter behov.

Cirkapriserna som anges är 100 USD för DCS-8302LH och 120 USD för DCS-8526LH. Omräknat blir det cirka 1 200 kronor respektive 1 400 kronor inklusive moms. Lansering till butik sker under andra kvartalet 2020.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.