Copyswede vann över Telia – Iphones blir avgiftsbelagda

copyswede-logo

Copyswede vann mot Telia och nu får de ta ut privatkopieringsavgifter även för Iphone-telefoner.

Södertörns tingsrätt meddelade idag att privatkopieringsavgiften även ska omfatta Iphone-telefoner. Vad avgiften kommer att sluta på vet vi ännu inte – men känt är att Copyswede sen tidigare har begärt hela 73 miljoner kronor av mobiloperatören.

Copyswedes vd Mattias Åkerlind meddelar efter domen att han ser det som positivt att domstolen delar rättighetshavarnas uppfattning kring privatkopiering och den avgift som bör tas ut för detta.

Personligen ser jag tingsrättens dom som något helt vansinnigt då allt fler betalar för musiktjänster som Spotify och därmed påförs en oberättigad extrakostnad vid köp av en smartphone. Att gå så långt som att Copyswede attackerar svenska musiklyssnare vågar jag inte gå, men det är inte långt ifrån.

Givetvis ska ersättning betalas ut till de artister och bolag som ska ha det när så är erforderligt, men att ge sig på samtliga mobilanvändare är oförsvarligt om ni frågar mig.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.