Brandvarnarens dag är den 1 december – kontrollera dina brandvarnare

hus eldsvaga brinner unsplash

Missade du att det var brandvarnaredagen den 1 december? Du är långt ifrån ensam – många har ingen som helst aning att det faktiskt finns en sådan dag. Men det gör det inte desto mindre viktigt att kontrollera dina brandvarnare regelbundet.

Vi menar verkligen ”dina” för om du bara har en enda brandvarnare så är det absolut värt att skaffa minst en eller två till, oavsett hur stort eller litet du bor. Helst bör du ha en brandvarnare i varje större rum. Allra minst i sovrummen, köket och vardagsrummet.

Rekommenderat är en brandvarnare per våningsplan eller 60 kvadratmeter.

Sammankopplade brandvarnare räddar liv

Helst ska du ha sammankopplade modeller som gör att alla larmar även om bara den ena gör det. Det säkerställer att du inte missar om en brandvarnare går igång och du befinner dig i andra delen av huset. Här är några intressanta fakta om brandskydd i svenska hem:

  • 41 % av besiktiga bostäder har minst en anmärkning på brandskyddet
  • Den vanligaste anmärkningen är avsaknad av brandfilt och/eller brandvarnare
  • 4 % av besiktigade bostäder saknar brandvarnare helt
  • 8 % av besiktigade bostäder saknar brandsläckare

Siffrorna kommer från Anticimex. Företaget gör ungefär 100 000 skadeförebyggande besikningar varje år i bland annat villor, fritidshus, kedjehus, parhus och radhus.

Johannes Eklund är brandskyddsexpert på Anticimex. Han säger att brandskydd räddar liv och att de (Anticimex) hoppas att många ser över brandsäkerheten hemma. Det är viktigt att man ser till att ha tillräckligt med brandvarnare hemma och att de testas löpande.

Det är också viktigt att ha en brandsläckare, att den är av rätt typ och att den kompletteras med en brandfilt.

En illustrerande video om brandvarnare från Gästrike Räddningstjänst.

Så testar du brandvarnaren

Det är busenkelt att testa dina brandvarnare. Alla vanliga modeller har en knapp för att testa larmet. Ta på dig ett par hörlurar eller hörselkåpor innan du trycker in knappen. Har du husdjur är det bra om någon tar ut eller är tillsammans med dem för att de ska hålla sig lugna.

Det här ska du tänka på om brandvarnare:

  • Testa alla brandvarnare en gång i månaden. Det låter ofta, men det är en livräddare när olyckan är framme.
  • Testa alltid brandvarnarna efter en längre tids frånvaro.
  • Rengör brandvarnarna åtminstone 1-2 gånger varje år. Dammsug utvändigt längs öppningarna och används ett plastmunstycke för att undvika statistik elektricitet.
  • Brandvarnare larmar alltid när batteriet behöver bytas. Du hör det envisa, regelbundna pipandet som en klar indikator.
  • Varje gång du bytt batteri så måste du testa att brandvarnaren fungerar korrekt. Håll inne testknappen och kolla att den är felfri.

Har du en smart brandvarnare med app? Använd appen för att kolla batterinivån. Brukar du glömma att kontrollera brandvarnarna regelbundet? Lägg in en återkommande påminnelse i kalendern varje månad.

MSB har en gratis SMS-tjänst som skickar påminnelser när du ska kontrollera din brandvarnare.

Observera att brandvarnarna ska vara CE-märkt och testad enligt SS-EN 14604.

Fler viktig fakta om brandvarnare och brand i hem

Det finns så klart mycket mer att veta och tänka på kring brandvarnare och brand. Visste du att brandsläckare i hemmet ska vara av typen pulversläckare och att den inte får vara äldre än tio år? Kontrollera trycket regelbundet.

MSB säger att fel i utrustning är den vanligaste kända orsaken till bränder i hus de senaste tre åren.

Därför är det viktigt att ha brandvarnare i rum där du har tekniska prylar, speciellt om de laddas om nätterna, som mobiltelefoner och surfplattor. Helst bör du ladda dina små, batteridrivna prylar i speciella laddningspåsar.

Den näst vanligaste orsaken till att bränder startar i hus är soteld. Det betyder att branden börjar inuti skorstenen på grund av att sot och tjära samlats och fattat eld. Se till att sota regelbundet, kontrollera skorstenen innan du använder eldstaden och använd torr ved.

Släck alltid levande ljus när ingen befinner sig i rummet, använd ljusstakar som är brandfasta och se till att de alltid står stadigt (och inte i närheten av annat, brännbart som dukar och gardiner).

Om en brand uppstår – ha en utrymningsplan

Det är extremt viktigt att alla vet vad de ska göra om en brand uppstår, speciellt om det finns barn i hushållet.

Prata med barnen om vad som händer vid en brand och vad man ska göra. Hur man tar sig ut på bästa sätt, hur man ringer räddningstjänsten, visa var brandfilt och brandsläckare finns samt hur de fungerar.

En återsamlingsplats bör också utmärkas. Exempelvis brevlådan utomhus.

Givetvis är det en sak att prata om det och en annan att faktiskt uppleva en brand, speciellt om den startar på natten när alla sover och sedan vaknar i panik av brandlarmet. Prata ofta, öva regelbundet. Testa barnen och se att de kommer ihåg vad, var, hur och varför.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.