Bluffinlägg på Facebook – Nej, du får ingen ogilla-knapp

dislike-scam-2


Efter Mark Zuckerbergs uttalande om att vi kanske får en ogilla-knapp till Facebook har kriminella börjat spamma med löften om en snabb sådan.

Just nu sprids massvis med inlägg på Facebook där det påstås att man kan få denna ogilla-knapp snabbare än alla andra. Det hela är givetvis en bluff och det enda man får som tack för att ha klickat på länken i inlägget är problem.

Om man klickar på länken i bluffinlägget hamnar man på en webbsajt som kräver att man först fyller i en mängd information, så som e-postadress och inloggninguppgifter. Därefter ska man dela bluffinlägget vidare både på Facebook och via Messenger i gruppmeddelanden.

Risk för malware på datorn

När allt är klart så får man absolut inget alls. Istället har man spridit vidare bluffen så att andra drabbas, gett ut sina inloggningsuppgifter till Facebook och riskerar att få skadlig kod (så kallad malware) installerad på datorn.


Vi vet i skrivande stund inte hur stor spridning dessa bluffinlägg gällande ogilla-knappen har fått men med tanke på hur klickbenägna användare av Facebook är gissar vi att det inte ser bra ut i dagsläget.

Det finns ingen ogilla-knapp

Det finns ingen ogilla-knapp att få till sitt Facebook-konto och det lär dröja innan något sådant faktiskt dyker upp. Om Facebook faktiskt arbetar med en knapp kommer det att finnas officiell information om detta innan lansering.

Var alltid försiktiga med vilka länkar ni klickar på och var alltid skeptiska till alla webbsajter som vill ha personlig information. Undvik att göra undersökningar på Facebook, koppla inte en massa spel och applikationer till Facebook utan att kolla vad de vill veta från kontot och klicka inte på den-där-länken om du inte är helt säker.