Blockera videoannonser i Microsoft Edge (Android)

Microsoft Edge logo 2020

Absolut ingen gillar annonser när man kollar på videor – speciellt inte på mobiltelefonen. Och absolut inte på så stora och välanvända videotjänster som YouTube. Men nu har vi åtminstone en delvis lösning på det problemet.

Webbläsaren Microsoft Edge har uppdaterats till en ny version för Android och med den fått en experimentell ”flagga” som aktiverar blockering av videoannonser. Bland annat på YouTube.

Bland annat stoppas reklamen som visas före YouTube-videorna laddar.

För att testa funktionen själv så kan du aktivera flaggan direkt i Microsoft Edge. Det tar bara någon minut att komma igång och du kan alltid slå av inställningen igen om du inte är nöjd med resultatet.

Så här aktiverar du den nya reklamblockeringen i Microsoft Edge:

  1. Starta Microsoft Edge på din mobiltelefon
    Webbläsaren finns på Google Play Store om du måste installera den.
  2. Öppna följande adress i webbläsaren:
    edge://flags/#edge-block-video-ads
  3. Byt inställningen till ”Enabled”
  4. Starta om Microsoft Edge

Svårare än så är det inte. Nu kan du starta YouTube, Vimeo och andra videotjänster direkt i webbläsaren och se om reklamblockeringen fungerar. 

Tänk på att inställningen är experimentell och därmed inte helt färdig. Räkna med buggar och annat otyg som kanske ställer till det så att annonserna ändå visas.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.