Bitfinex kan låta användarna betala för sina miljonförluster efter bitcoin-stöld

Bitcoin logo

Tidigare i veckan stal hackare bitcoins till ett värde av 550 miljoner kronor från den populära handelsplatsen Bitfinex. En uppmärksammad stöld som trots polisanmälan och säkerhetsåtgärder ännu inte har gått att lösa — och nu kan användarna få betala priset för Bitfinex bristande säkerhet.


Det saknas fortfarande många detaljer men företrädare för den Hong Kong-baserade handelsplatsen säger att förlusten kan tänkas fördelas över alla användarna. Det betyder kort och enkelt att alla som har ett positivt antal bitcoins på sina konton eller har lån hos Bitfinex kan kan få betala för stölden.

Ni kan givetvis tänka er reaktionerna på förslaget och många riktar nu skarp kritik mot hur Bitfinex hanterar stöden. Handelsplatsen är i sin tur noga med att förtydliga att inget är bestämt och att det bara är en av flera tänkbara framtidsscenarion för att lösa utmaningen.

Bitfinex lägger ut svar på många frågor i en FAQ

Inom kort kommer Bitfinex släppa en FAQ med mer information och svar på många av de frågor som användarna har ställt de senaste dagarna. Vi lär inte hitta några definitiva lösningar där på de förlorade miljonerna men kanske är det ett litet steg närmare en tydlig kommunikation.

Tyvärr verkar det också som att de användare som fått bitcoins stulna har en väldigt liten möjlighet till återställning av dessa. Som ovan nämnt ser det istället ut som att de får betala ännu mer, vilket lär få många att dra öronen åt sig och hitta andra handelsplatser att använda.


Hur hackaren eller hackergruppen tänker spendera sina 119 756 bitcoins vet vi så klart inte men man de lär inte försöka sälja allt på samma gång. Det är mer troligt att de avvaktar en prisuppgång efter att bitcoin-värdet rasade direkt efter stölden. Sen kommer de sannolikt att sälja av sitt bestånd, bitcoin för bitcoin under en längre tid.

Har du drabbats av stölden? Kommentera gärna och berätta!