Betalningsapparnas popularitet fortsätter öka

betalning gif

I Sverige blir vi idag allt fler som upptäcker fördelarna med att sköta våra betalningar genom mobilen. Sedan lanseringen av Swish verkar det som att fler och fler börjat använda sig av betal-appar i vardagen. Undersökningen Sverige betalar 2017 visar att förtroendet för apparna ökat rejält, från 12% år 2013 till hela 66% under 2017. Samtidigt ser vi också att användningen av betal-appar nu för första gången gått om kontanterna, så det är tydligt att en stor utveckling skett på väldigt kort tid.

Än så länge är det just Swish som överlägset dominerar marknaden för mobila betalningar, med fler än åtta av tio som uppger sig använda appen. Men i takt med konsumenternas ökande intresse har såklart även allt fler företag sett möjligheterna med att börja utveckla och erbjuda appar för mobilbetalning. Här följer en närmare titt på några av de alternativ som just nu finns tillgängliga att använda sig av i Sverige.

WyWallet

WyWallet är en tjänst framtagen av Payex Sverige, som låter din plånbok flytta in i mobilen. Registrering görs med ditt mobilnummer och en kod som du får skickad till dig via SMS. WyWallet kopplas sedan till ditt bankkonto och kan användas på flera olika sätt. Automatisk överföring ser till att du alltid har pengar på dig genom att fylla på med minst 50 kr bankkonto varje gång ditt saldo blir för lågt, alternativt väljer du själv när du vill fylla på och hur mycket. Möjlighet finns också att betala med kredit eller att ta kostnaderna i samband med din mobilfaktura.

När du betalar med WyWallet fungerar det så att du fyller i ditt telefonnummer och får en pinkod skickad till dig via sms att bekräfta köpet med. Alternativt att du skickar ett sms till till ett kortnummer för att genomföra ditt köp, varpå kostnaden läggs till på din mobilfaktura. Appen kan användas för betalningar hos ett stort antal aktörer, däribland Aftonbladet, Tele2 och Köpenhamns flygplats så spridningen har minst sagt varit bred.

Zimpler

Svenskutvecklade Zimpler är en annan mobil betalningstjänst framtagen för snabba och säkra betalningar, då framför allt på nätet. Den här betalningsmetoden har så här långt lyckats få bra spridning och finns att använda på en mängd olika onlinetjänster. Särskilt populär tycks den ha blivit bland spelare på nätet då både Steam, Twitch och flertalet svenska online casinon börjat erbjuda Zimpler som betalningsalternativ. Även här registrerar du dig genom att ange ditt mobilnummer samt en verifikationskod du får skickad till dig via SMS. Därefter skapas ditt Zimpler-konto automatiskt. Sedan är det bara att välja betalningsmetod och bekräfta ditt köp.

Varje gång du ska logga in skickar Zimpler en ny verifikationskod via sms att identifiera dig med. På så sätt hålls ditt konto skyddat utan att för den skull krångla till det onödigt mycket för din egen del.

Apple Pay/Samsung Pay

Även de stora mobil- och hemelektroniktillverkarna har bestämt sig för att ta fram egna e-plånböcker, som en integrerad del i deras produkter. Både Apple Pay och Samsung Pay kommer som förinstallerade appar på iPhones respektive Samsung-enheter. Bägge fungerar också med hjälp av fingeravtrycksläsare och låter dig på så sätt betala med ett knapptryck.

Apple Pay lanserades i Sverige under hösten 2017 och fungerar genom appen Wallet. Allt du behöver göra för att börja använda denna är att registrera ditt betalkort i appen. Betalar gör du sedan genom att välja Apple Pay som betalningsmetod, kontrollera att det kort du vill betala med är valt och bekräfta köpet med ditt fingeravtryck.

Samsungs e-plånbok Samsung Pay lanserades lite tidigare än Apple Pay i Sverige, redan under våren 2017. Appen fungerar snarlikt Apples version, genom att du registrerar dina betalkort i den och bekräftar köpen med fingeravtrycksläsaren. Vad som är praktiskt är att Samsung Pay alltid finns tillgängligt på nedre delen av din skärm – det är bara att swipa upp för att komma åt sina kort.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.