Behöver du försäkra din mobil?

”Vill du köpa till försäkring?”


Du tittar på lådan med den nya mobilen du längtat efter. Självklart skulle det vara väldigt surt om du tappade den och den gick sönder nu när du äntligen fått den. Samtidigt kan du behöva lägga ut 1289 kr för iPhone försäkring per år. Har du precis lagt flera tusen kronor på den är du säker inte jättesugen på att betala ännu mer pengar.

Men hur ligger det till, behöver man egentligen en extra mobilförsäkring?

Du kan behöva en mobilförsäkring om:

  • Du ofta råkar ut för att mobilen försvinner, blir stulen eller går sönder
  • Du har en dyr telefon och har lång bindningstid på ditt abonnemang
  • Du inte skulle ha råd att köpa samma modell om du blev av med den och vill inte ha en billigare
  • Du är beroende av din mobil och behöver en ny omedelbart om den går sönder eller försvinner (Det är bara vissa försäkringar som ger dig en ny mobil direkt)

Saker som inte brukar täckas av mobilförsäkringar

Här är några saker som inte brukar täckas när du försäkrar din mobil.

Vårdslöshet

Om du lägger mobilen på biltaket och kör iväg eller liknande kan försäkringsbolaget hänvisa till att du inte varit tillräckligt försiktig.


Stöld när du lämnat mobilen utan uppsikt

Om du lämnar mobilen i bilen eller på bordet medan du går och hämtar servetter på McDonald’s och den blir stulen kommer du antagligen inte få någon ersättning.

Om du dröjer med att anmäla att mobilen blivit stulen

Det är viktigt att meddela försäkringsbolaget direkt när du upptäcker att mobilen är borta. Väntar du ett par dagar är det inte säkert att du får ersättning.

Vattenskada

Många tecknar mobilförsäkring för att de är rädda för att de ska råka tappa mobilen i toan, men vattenskador täcks inte av alla försäkringar. Även här kan försäkringsbolaget tycka att du har varit vårdslös, då man så klart ska hålla mobilen borta från vatten.

Alternativ till mobilförsäkring

Det finns två alternativ till mobilförsäkring som både är mer tillförlitliga och ekonomiska.

Det första är att helt enkelt spara ihop en pott så att du har tillräckligt mycket pengar på sparkontot för att själv köpa en ny mobil om olyckan skulle vara framme. Detta är en fördel då du slipper betala pengar i onödan. De flesta som tecknar en försäkring använder ju aldrig den.

En annan sak du kan göra är att kolla vad din hemförsäkring täcker. Vid till exempel brand brukar även mobilen vara inkluderad, och ofta kan man lägga till en så kallad drulleförsäkring som täcker ren klantighet.

Sammanfattning

Det är absolut inte alla som behöver teckna mobilförsäkring, och de som väljer att göra det bör kolla villkoren ordentligt, för det är inte alls säkert att den täcker det man tror den täcker.

Ofta räcker det med en trygg hemförsäkring eller att lägga till drulleförsäkring som ett komplement. Och det är oftast mer ekonomiskt att helt enkelt spara ihop så att du har råd att själv köpa en ny mobil om något skulle hända så att du slipper extra räkningar.