Batteriet i Apple Watch exploderade – man till sjukhus

apple watch series black screen currentspaces unsplash
Foto: currentspaces, Unsplash

Batteriet i en smartklocka av typen Watch Series 7 överhettades och exploderade. Det påstår en användare som säger att händelsen gjorde att han behövde uppsöka sjukvård efter händelsen.

Om du slutar läsa där så låter det hela riktigt hemskt. Hur säkert är det egentligen att använda en smartklocka och hur gick det med mannen? Behövde han plåstras om efter att smartklockan exploderat?

Svaren på de frågorna är att det är säkert att använda din smartklocka eftersom risken att den skulle explodera eller ens överhetta är extremt liten. Och mannen i fråga klarade sig väl eftersom smartklockan aldrig satt på hans handled. Här förklaringen kring händelseförloppet.

En kort video på smartklockan efter händelserna.

Apple Watch och det exploderande batteriet

Till webbsajten 9to5mac säger mannen att han initialt upplevde hur smartklockan var varmare än normalt och att skärmen visade ett meddelande om för hög temperatur. När han vände på smartklockan så hade baksidan spruckit.

Vidare säger han till sajten att Apples support skapade ett felärende om smartklockan som eskalerades inom företaget för undersökning av felet. Enligt uppgift så sade supporten att mannen inte skulle röra smartklockan förrän Apple kontaktat honom om saken.

När mannan vaknade nästa dag så ska hans Watch Series 7 ha blivit betydligt mycket varmare och skärmen var sprucken. När han, trots Apples uppmaning, plockade upp smartklockan hördes sprakande ljud från insidan.

Enligt uppgift kastade mannen ut klockan genom ett öppet fönster i samma stund som den exploderade.

Och anledningen till att han besökte sjukhus?

För att undersöka om han blivit blyförgiftad efter händelsen. INTE för att smartklockan på något vis bränt eller på annat vis skadat honom. Han var på sjukshus för att undersöka risken.

exploderande watch series 7 apple 2022 9to5mac
Bildkollage som ska visa skadan. Foto: 9to5mac

Apple ska ha krävt att händelsen inte blev publik

Webbsajten 9to5mac skriver att Apple ville att mannen skulle skriva på ett dokument för att inte göra händelsen publik, men att han vägrat göra det. Apple ska även ha hämtat smartklockan för vidare undersökning i ett labb.

Och någonstans där så slutar historien. Det finns – vad vi vet – inte mer information om vad som hänt, vem mannen är, om smartklockan varit skadad sen tidigare och så vidare.

Vad det däremot finns är videor och bilder som visar en del av händelserna.

Det återstår nu att se om Apple reagerar på händelsen och går ut med ett publikt meddelande om saken, eller om de åtminstone kommenterar berättelsen till 9to5mac som var först med att rapportera om saken.

Via 9to5mac

Är det riskfyllt att använda Apple Watch?

Nej.

Du kan lugnt använda din Watch-klockan på handleden och ladda den om nätterna. Oavsett om det är en Watch Series 7, en annan modell i någon av de tidigare eller senare serierna, eller en smartklockan från i princip vilken annan tillverkare som helst.

Det finns bekräftade fall där batteriet i mobiltelefoner, smartklockor och bärbara datorer faktiskt har svält och börjat brinna. Även explodera som vi såg med skandalen kring Samsung Galaxy Note 7. Men det är en extremt liten risk att det skulle hända.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.