Batman-franchisen växer med ny succéfilm

Batmans strålkastare slocknar aldrig. Med en ny film ute är Batman återigen superhjälten på allas läppar. Trots att det har släppts otaliga filmer och tv-serier, för att inte nämna serietidningar, om Gothams gåtfulla hjälte är intresset större än någonsin. Det här är inte bara en fördel för fans som inte vill att sagan slutar. Det är en fördel för såväl produktionsbolag, biografer och spelutvecklare. 

The Batman: En succé för alla

Seriefiguren Batman har passerat väl över 80 år men karaktären, hans medhjälpare – och fiender – är lika aktuella i dag som då. Det fanns de som ifrågasatte vikten av en ny Batmanfilm. Det finns trots allt ett tiotal filmer där superhjälten både har större och mindre roller. Filmen The Batman, som är regisserad av Matt Reeves, har däremot slagit alla med häpnad. I den presenteras den bekymrade superhjälten på ett helt nytt sätt. Handlingen är mörk, fräsch och spännande. Trots att vi känner igen Batman, Catwoman, The Riddle och flera andra karaktärer är konceptet nytt. Det här har gått hem hos både inbitna och nya fans. 

Faktum är att den nya filmen har slagit biorekord i både USA och resten av världen. Det är redan en av de mest framgångsrika superhjältefilmerna sett till biljettintäkterna, i alla fall som en första film. Det här har inte bara inneburit en succé för regissören, producenterna och skådespelarna Robert Pattinson (Batman) och Zoë Kravitz (Catwoman). Det har även gynnat biografer världen över. Ju fler storfilmer som släpps, desto fler besökare går på bio. För biografkedjan AMC Entertainment innebär det att deras AMC aktie kan stiga i värde. AMC är en av världens största biokedjor. Företaget grundades i USA och hade stora framgångar med drive-in-bio. Successivt började de att utforma multi- och megaplex och i dag finns deras biografer över hela världen. För dem innebär en succéfilm som The Batman att de kan dra in miljoner i biljettintäkter både nationellt och internationellt.

Batman fortsätter i Gotham Knights

The Batman var planerad som en fristående film men Matt Reeves är inte främmande för att göra en fortsättning. Det finns med andra ord en möjlighet att det kommer fler filmer om Gothams hjälte. Detta kommer däremot att dröja men Batman lever vidare på andra sätt. I år kommer nämligen det efterlängtade spelet, Gotham Knights. 

Gotham Knight planeras att släppas den 25 oktober 2022. Det är ett action-rollspel som går att spela solo såväl som co-op. Det kommer att kunna spelas på Playstation 4/5, Windows samt Xbox One och Series X/S. Batmans roll i spelet är, precis som karaktären själv, ganska hemlighetsfull. Spelets handling ska utspela sig efter att Batman och kommissarie Gordon har dött. Staden ligger nu laglös och det är upp till Robin, Batgirl, Red Hood och Nightwing att vaka över Gotham och slåss mot det hemliga sällskapet, Court of Owls. Trots detta menar rykten att Batman kommer att vara närvarande i spelet på flera sätt. Hur återstår att se när det kommer. 

Det fortsatta flödet av filmer, tv-serier och spel, för att inte tala om serietidningar och minnessaker, håller Batman vid liv. Det har gjort franchisen till en av de största i superhjälteklassen och det gynnar DC Comics såväl som många andra företag.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.