Backup and Sync – ny app från Google gör säkerhetskopieringen enklare

Microsoft OneDrive Logo

Google Drive blir nu enklare att använda för dig som ofta säkerhetskopierar dina filer till molnet. Med en ny version kan Drive automatiskt övervaka utvalda mappar och ladda upp nya filer till molnlagringstjänsten.


Uppdatering: Google har uppdaterad information (från 26 juni 2017) om ”Backup and Sync” och säger i ett meddelande att lanseringen försenas med flera veckor. Google vill göra förbättringar kring produkten efter att ha mottagit återkoppling från beta-testare, så räkna med inte med ett släpp den närmaste tiden.

Den 28 juni släpps nya funktionen via applikationen ”Backup and Sync” som installeras på din dator. En applikation som ser ut att bli en direkt ersättare till Drive i sin nuvarande form. Även Google Photos Backup ser ut att kunna lägga så sidan.

Vanliga användare rekommenderas att omedelbart ladda ner nya applikationen när den släpps. Google menar dock att företagsanvändare bör avvakta något och istället titta närmare på en mer företagsanpassad variant kallad Drive File Stream.

Inte minst då det fortfarande är något oklart vad Backup and Sync faktiskt klarar i fråga om säkerhetskopiering. Det står klart sen tidigare att applikationen gör att du kan öppna och redigera en del vanliga filtyper direkt från Utforskaren eller Finder, men om ändringarna kan synkroniseras automatiskt över en stor mängd datorer återstår att se.


google drive backup and sync mac

Om du använder gratismängden med utrymme hos Google betyder det att kontot delar på 15GB över samtliga tjänster. Därmed kan du räkna med att säkerhetskopiering av filer snabbt kan äta upp det utrymmet och tvinga dig att betala för extra.

Och betala extra är det tveklöst värt oavsett om du behöver 100GB eller 1TB med utrymme. Google Drive är en snabb, säker och stabil molntjänst med tät integration i tjänster som Gmail, Dokument och Presentationer.

Som ovan nämnt släpps Backup and Sync den 28 juni för privata användare. Är du administratör för ett företagskonto hos Google kan du redan innan lanseringen testa Drive File Stream. Förutsatt att du når upp till kraven vill säga. Läs mer och ansök hos Google från denna sida.