Asus visar upp VP28UQG — 4K-skärm med AMD Freesync

Asus VP28UQG

Asus släpper inte en millimeter åt konkurrenterna på marknaden för datorskärmar och lanserar prisvärda 28-tumsmodellen VP28UQG med 4K-upplösning och stöd för AMD Freesync.

VP28UQG är designad för gamers och det märks både på Freesync-stödet, gamingfunktionen GamePlus och responstiden på låga 1 millisekund. Asus har även byggt in andra gamingrelaterade funktioner som bildfrekvensmätning.

Datorskärmen använder en TN-panel med maximal uppdateringsfrekvens på 60 hertz, skärmupplösningen är 3 840 x 2 160 pixlar och skärmen använder Ultra-Low Blue Light-teknologi för att minska ansträngningen för spelarnas ögon vid långa spelsessioner.

Ljusstyrkan är 300 nit och kontrastförhållandet 1000:1 vilket är helt i linje med hur marknaden ser ut idag. Asus har även sitt Smart Contrast Ratio (ASCR) på 100 000 000:1 men det där ska man ta med en enorm nypa salt. Betraktningsvinklarna är 170/160-grader och panelen har stöd för 10-bitars färgvisning (1.07 miljarder färger).

Det faktum att skärmen har en TN-panel och inte IPS ger oss en vink om att det inte är äkta 10-bitarsstöd som gäller. Mer troligtvis handlar det om en 8-bitarspanel (16.8 miljoner färger) med FRC-användning (Frame Rate Control Technology). Panelen ”lurar” dina ögon att tro den visar det ökade antalet färger som rena 10-bitarspanelen klarar. Om Asus-skärmen använder FRC eller inte är oklart i skrivande stund

En intressant detalj är att skärmen har en inbyggd DAC-krets som skickar ljudet från grafikkortet till en inbyggd 3.5mm-hörlurskontakt på skärmen. Bra om du vill ha en anslutning för hörlurar eller högtalare nära till hands om datorn står undanstoppad långt under bordet.

Det finns två HDMI 2.0- samt en Displayport 1.2-port för anslutning till datorn. I skrivande stund finns ingen prislapp men vi håller ögonen öppna och hoppas att sådant kommer snart till Prisjakt.