Asus visar upp VP28UQG — 4K-skärm med AMD Freesync

Asus VP28UQG

Asus släpper inte en millimeter åt konkurrenterna på marknaden för datorskärmar och lanserar prisvärda 28-tumsmodellen VP28UQG med 4K-upplösning och stöd för AMD Freesync.

VP28UQG är designad för gamers och det märks både på Freesync-stödet, gamingfunktionen GamePlus och responstiden på låga 1 millisekund. Asus har även byggt in andra gamingrelaterade funktioner som bildfrekvensmätning.

Datorskärmen använder en TN-panel med maximal uppdateringsfrekvens på 60 hertz, skärmupplösningen är 3 840 x 2 160 pixlar och skärmen använder Ultra-Low Blue Light-teknologi för att minska ansträngningen för spelarnas ögon vid långa spelsessioner.

Ljusstyrkan är 300 nit och kontrastförhållandet 1000:1 vilket är helt i linje med hur marknaden ser ut idag. Asus har även sitt Smart Contrast Ratio (ASCR) på 100 000 000:1 men det där ska man ta med en enorm nypa salt. Betraktningsvinklarna är 170/160-grader och panelen har stöd för 10-bitars färgvisning (1.07 miljarder färger).

Det faktum att skärmen har en TN-panel och inte IPS ger oss en vink om att det inte är äkta 10-bitarsstöd som gäller. Mer troligtvis handlar det om en 8-bitarspanel (16.8 miljoner färger) med FRC-användning (Frame Rate Control Technology). Panelen ”lurar” dina ögon att tro den visar det ökade antalet färger som rena 10-bitarspanelen klarar. Om Asus-skärmen använder FRC eller inte är oklart i skrivande stund

En intressant detalj är att skärmen har en inbyggd DAC-krets som skickar ljudet från grafikkortet till en inbyggd 3.5mm-hörlurskontakt på skärmen. Bra om du vill ha en anslutning för hörlurar eller högtalare nära till hands om datorn står undanstoppad långt under bordet.

Det finns två HDMI 2.0- samt en Displayport 1.2-port för anslutning till datorn. I skrivande stund finns ingen prislapp men vi håller ögonen öppna och hoppas att sådant kommer snart till Prisjakt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.