Asus ROG Swift PG35VQ — grym gamingskärm med extrema mått

asus-rog-swift-pg35vq

Asus ROG Swift PG35VQ är en ultrabred spelskärm med Nvidia G-Sync och HDR-stöd. Det här är en högkvalitativ skärm för entusiaster och professionella gamers som kräver det där lilla extra från sin dator.


Storleken är massiva 35 tum med upplösningen 3 440 x 1 440 pixlar och ett bildförhållande på 21:9. VA-panelen använder sig av så kallad kvantpricksteknik, eller Quantum Dot som är namnet på engelska, som ska ge bättre och djupare färgåtergivning.

Ljusstyrkan anges till maximalt 1 000 nits vilket är föredömligt högt och panelen använder sig av 512 separat zoner som kan kontrolleras individuellt. HDR-stödet är för HDR10. Den standard som är vedertagen inom gamingvärlden idag.

Uppdateringsfrekvensen är supersnabba 200 Hz och det kombinerat med Nvidia G-Sync bådar för riktigt mjuk bildvisning. Förutsatt att du har en dator som är kapabel att pressa fram tillräckligt med bilder per sekund givetvis.

Asus har inte bekräftat responstiden för skärmen men säger att fördröjningen mellan skärm och ansluten dator eller konsol ska vara i princip omätbar.


ROG Swift PG35VQ för både gaming & professionellt bruk

asus-rog-swift-pg35vq-backEn intressant detalj om ROG Swift PG35VQ är att modellen ska klara färgrymden DCI-P3 vilket gör skärmen kapabel till utmärkt färgåtergivning. Enligt Asus lämpar den sig för både spel och professionellt bruk, vilket är trevligt med tanke på vad skärmen lär hamna i det dyra prissegmentet.

Anslutningsmöjligheterna är DisplayPort 1.4 för att kunna erbjuda den kapacitet som krävs för att visa alla pixlar på skärmen. Standarden klarar en bandbredd på 29.7 Gbps vilket kan jämföras med HDMI 2.0 som klarar 18 Gbps, vilket hade begränsat skärmen till 120 Hz istället för 200 Hz.

I skrivande stund finns ingen prislapp och lanseringsdatum är högst svävande. Det exemplar som visades under Computex-mässan var specialbyggt och själva VA-panelen väntas inte bli klar innan årets fjärde kvartal. Om du vill ha en ROG Swift PG35VQ får du alltså vänta. Länge.