Kraftfull arbetsdator från Asus – Mini PC ProArt PA90

asus mini pc proart pa90

Asus lanserar Mini PC ProArt PA90. En kraftfull dator för tung redigering av högupplösta videor, grafikrendering i 2D och 3D, samt andra krävande arbetsuppgifter.


  • Kraftfull arbetsstation för professionell användning
  • Vattenkylning och unik lösning för bättre luftflöde
  • Fyra DisplayPort-kontakter med maximalt 8K/60Hz per port
  • Windows 10 ingår med datorn

Asus Mini PC ProArt PA90 använder antingen en Intel Core i7-9700K eller Core i7-9900K beroende på konfigurationen. Båda processorerna är mycket kraftfulla och redo för överklockning direkt ur lådan.

Till det finns ett ackompanjerade grafikkort av typen Nvidia Quadro 2000 eller Quadro 4000. Båda är designade för tunga, grafiska arbeten. Inget du vill ha i gamingdatorn, men perfekt för alla som arbetar med video, 3D och CAD.

Asus Mini PC ProArt PA90 har tre platser för lagringsenheter. I grundvarianten ingår två 512 GB M.2 PCIe SSD-enheter, och en 1 TB-hårddisk av mekanisk variant. En kombination av mycket hög prestanda och stort utrymme.

Asus Mini PC ProArt PA90 har upp till 64 GB RAM

Datorn kan konfigureras med upp till 64 GB RAM-minne av typen DDR4 2666 MHz. Det bör räcka för merparten, men förhoppningsvis går det att uppgradera med mer för de riktigt krävande användarna.


Eftersom Asus Mini PC ProArt PA90 är jämförelsevis smal, rund och avlång så krävs något speciellt i kylning. Asus har valt en lösning med vattenkylning som håller komponenterna svala med en högsta ljudnivå på 32 dB vid full CPU-belastning. Enligt Asus är det 36 procent lägre än den genomsnittliga datorn.

Den avlånga designen används maximalt för att öka kylningen genom ett speciellt ventilationssystem. När processorn når en temperatur på 80 grader så expanderar toppen på chassit automatiskt. Det ger 38 procent mer luftflöde för en effektivare kyleffekt.

asus mini pc proart pa90 topp

Asus Mini PC ProArt PA90 använder Thunderbolt 3 & DP 1.4

Asus Mini PC ProArt PA90 har två Thunderbolt 3-portar (USB-C) som levererar hastigheter på upp till 40 Gbps. Asus menar att du kan överföra en full 4K-video på bara 30 sekunder, vilket omräknat blir 5 GB per sekund.

Det finns även fyra DisplayPort 1.4-portar. Varje enskild port klarar upp till 8K-upplösning med 60 Hz eller 4K-upplösning med 120 Hz. Vad du än tänker ansluta till Asus Mini PC ProArt PA90 så bör datorn klarar det, även framtida behov.

Vidare finns fyra USB 3.1 Gen 2-portar för tillbehör, en traditionell ethernet-port samt en extern WiFi-antenn. Slutligen finns två 3,5mm-kontakter för hörlurar och mikrofon.

Du kan läsa mer om Asus Mini PC ProArt PA90 på den officiella webbsajten.