Asus DSL-AC88U — kombinerad modem och router i toppklass

asus dsl ac88u front

När du skaffar ett internetabonnemang hos en operatör följer det i regel med ett modem på köpet. I vissa fall är dessa helt okej men ibland kan man få ett riktigt gammalt, trött modem som inte ens hänger med i de hastigheter man utlovats.


Har du fått ett sådant, eller bara vill byta ut din gamla router, kan du titta närmare på nya Asus DSL-AC88U. Det är en kombinerad router och modem med stöd för standarderna ADSL, ADSL2/2+ och VDSL2.

Det betyder att Asus DSL-AC88U täcker alla de anslutningstekniker som används via telefonjacket idag. Använder du fiberanslutning faller modellen dock till korta och kan bara använda som router till ett befintligt modem. Det är dock ingen dålig router man får — total bandbredd är extrema 3 167 Mbps vilket räcker långt och väl för de allra flesta.

Närmare bestämt handlar det om 2 167 Mbps över 5 GHz- och 1 000 Mbps över 2,4 GHz-bandet. Vanligt är att tillverkarna slår ihop bandbredden för att bättre kunna locka kunder, men eftersom båda banden kan användas samtidigt så har det ändå sin nytta.

Asus DSL-AC88U har stöd för G.fast-protokollet

Asus DSL-AC88U använder en teknik kallad Broadcom NitroQAM för att maximera bandbredden över trådlösa anslutningar. Upp till 25 procent högre hastigheter kan nås jämfört med traditionell 4×4 MIMO-design som är en standard i routrar och modem idag.


Perfekt för dagens höga krav på hastigheter i hemnätverken i takt med att filmer och serier i 4K-upplösningar blir vanligare. Det underlättar också för de med exempelvis NAS eller annan extern lagring med höga överföringshastigheter.

Modemet är framtidssäkrat, åtminstone för internet via koppar, med stöd för DSL-protokollet G.fast. På extremt korta avstånd från ansluten telestation (kortare än 500 meter) kan tekniken erbjuda hastigheter mellan 150 och 1 000 Mbps, men det är inget som erbjuds från svenska internetoperatörer idag.

Vidare finns fyra gigabit ethernet-portar på enhetens baksida. Det finns även två USB-portar där ena är USB 3.0 och den andra USB 2.0; båda för anslutning av exempelvis ett USB-minne, externa hårddiskar eller skrivare. Varför inte båda är USB 3.0 är ett oförklarligt mysterium.

Asus DSL-AC88U har avancerade funktioner för kontroll av hur barn använder internet. Det går att blockera specifika webbsajter eller använda färdiga filter för att sortera bort olämpligt material i realtid. Det går även att begränsa internetåtkomsten till vissa tider eller dagar i veckan.

Dela ut en 3G- eller 4G-anslutning via anslutet modem, säkerhetskopiera dina datorer direkt till en nätverksansluten lagringsenhet, eller dela befintliga filer med alla trådlösa enheter i hemmet. Stöd finns inbyggt direkt via routerfunktionerna och kan aktiveras via ett webbgränssnitt kallat ASUSWRT.

Asus RT-AC88U finns redan på marknaden

Ett tips är att hålla god koll på produktens namn då Asus redan har en router med liknande namn på marknaden. Denna heter RT-AC88U och skiljer sig primärt på två punkter. Det första är att inbyggda modemet som finns i DSL-AC88U är borttaget och att antalet ethernetportar är åtta till antalet.

Idag finns konkurrerande produkter som Asus egna DSL-AC68U, Netgear Nighthawk X4S D7800 och Zyxel VMG8924-B10A (seriöst Zyxel?) att slåss mot på marknaden. Intresset för kombinerade modem och routrar är relativt svalt på marknaden, men om DSL-AC88U kan göra ett större avtryck kanske de andra tillverkarna skruvar upp värmen i kategorin igen.

Har du ett modem och router från din internetoperatör, eller kanske har du uppgraderat med en tredjepartslösning? Kommentera gärna och berätta! Läs mer om nya produkten på Asus officiella produktsida.