Årets matbluff 2022 är GB Glace Big Pack

Årets matbluff 2022

Svenska folket har röstat fram Årets matbluff 2022. Och vinnaren är en klassiker i många svenska hem – nämligen glassen Big Pack av GB Glace. Har du ätit glass någon gång i ditt liv så har du garanterat smaskat i dig deras glass någon gång.

Anledningen till att just GB Glace Big Pack blev Årets matbluff 2022 har med det ”nya” receptet som introducerades förra våren. GB beslutade sig för att ändra innehållet radikalt genom att lyfta ut mjölkprodukterna och ersätta dem med vatten och ärtprotein.

Kunderna fick aldrig någon tydlig information om förändringen. Det stod visserligen i det finstilta på glasslådans innehållsförteckning, men hur många kollar där?

GB har bytt recept på sina klassiska Big pack, till ett med lägre klimatavtryck. Samtidigt har de tagit bort alla mjölkprodukter, som många nog förväntar sig att en glass som denna ska innehålla. Att så är fallet framgår endast om man granskar baksidan. Mjölkprodukterna har ersatts med bland annat vatten och ärtprotein. ’Kan innehålla mjölk’, står det komiskt men helt korrekt, efter ingrediensförteckningen.

På framsidan lyfter GB fram det nya receptet som en miljövänlig nyhet med lägre klimatavtryck.

Årets matbluff 2022 – topp 5-listan

  1. GB Glace Big pack vanilj: 9 323
  2. Nyckelbryggerier Cider med smak av lingon: 2 627
  3. Fazer Willja Oat for whipping: 2 532
  4. Arla Keso protein: 2 409
  5. Bravo Röd apelsin: 1 756

Årets matbluff startade 2015 och drivs av konsumentföreningen Äkta vara. Priset som delas ut varje år bestäms av svenska konsumenter som får rösta på ett antal utvalda, nominerade produkter.

Nämnvärt är att det är ett jämförelsevis litet antal röster som bestämt vilken produkt som nu lyfts fram i media. Endast 18 647 röster inkom, vilket knappast är en överväldigande siffra.

Via aktavara.org

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.