Apples nya Mac-datorer har problem med bluetooth – Mac Mini värst drabbad

apple mac mini 2020 m1

Många användare av Apples nya Mac-datorer med senate M1-processorn rapporterar att de har bluetooth-problem. Och värst verkar det vara för Mac Mini.


Det här är egentligen ingen större nyhet. Apples Mac-datorer har länge haft problem med vissa bluetooth-anslutna prylar. Vår Macbook Pro från 2017 har ständiga utmaningar med att muspekaren hoppar på skärmen med en Logitech G603 som är bluetooth-ansluten.

Nu verkar det dock som att antalet rapporter eskalerat den senaste tiden. Och ökningen kommer i samband med lanseringen av Apples nya M1-bestyckade datorer.

Rapporterna handlar om hur datormöss, tangentbord och pekplattor (för att nämna några saker) inte verkar fungera korrekt över bluetooth. Muspekaren hoppar och tangentnedslag registreras med fördröjning.

En användare som gjort en video om problemet är Patrick Tomasso. I videon demonstrerar han bland annat hur problemet visar sig i Final Cut Pro när han försöker redigera en video. I samma video får vi se hur trådlösa hörlurar från Apple och Sony stundvis slutar fungera.


Det fungerar inte att ta bort parkopplingen och återansluta igen. Problemen uppstår direkt eller efter en kort stund.

Något som däremot verkar fungera är att använda USB-adaptern om du har en sådan till dina prylar. Det omfattar bland annat Logitechs prylar som har Unifying-dongeln samt tillhörande mjukvara.

Då ansluts själva adaptern till datorn via USB och tillbehöret via radiosignaler till adaptern. Du slipper alltså problemet med bluetooth. Tyvärr kan det bli omständigt för en del, men det är åtminstone en väg runt utmaningen.