Apple Watch vet om du har diabetes, högt blodtryck, sömnapne eller förmaksflimmer

Apple Watch 950 x 500 px

Det låter kanske som science-fiction, men bara genom att mäta din puls och antalet steg du går så kan Apple Watch tar reda på om du har diabetes.

Okej, det är kanske lite knepigare än så. Men utvecklare har lyckats utveckla en metod för att använda Apple Watch till att identifiera människor med diabetes. Och tester visar att den smarta klockan kan göra det med upp till 85 procent säkerhet.

Fler än 100 miljoner vuxna i USA tros ha förstadierna eller fullt utvecklad diabetes idag. En av fyra av dessa saknar en diagnos och 88 procent av personerna som är i förstadiet till diabetes vet inte om det. Smarta klockor och aktivitetsmätare kan bidra till att fler får hjälp snabbare.

Det är företaget Cardiogram som gjort det hela möjligt. De har tagit fram en metod att identifiera diabetes bara med en pulsmätare och stegräknare. Och det med hjälp av två varianter av djupinlärning och mängder av hälsodata från människor med diabetes (och utan).

Använder Deep Neural Network och djupinlärning

Cardiogram har i ett samarbete med UC San Francisco tränat ett “deep neural network” kallat DeepHeart. Upplärningen skedde med två varianter av semi-övervakade inlärningsmetoder; Unsupervised Sequence Pretraining och Weakly-supervised Heuristic Pretraining.

Beprövade metoder som tidigare använts för att lära samma nätverk att identifiera andra hälsoproblem. Som kroniskt högt blodtryck, sömnapne och förmaksflimmer. Hälsoproblem som Apple Watch kunde identifiera med 97 procents säkerhet.

Vad företaget saknar nu är en glukosmätare som de hoppas blir implementerad i nästa generations Apple Watch-modeller.

Om Apple inkluderar en glukosmätare i nästa Watch blir vi första utvecklarna att testa den. Vi designade DeepHeart till att klara flera olika hälsoproblem och flera sensorer för dataströmmar för just den anledningen, säger medgrundaren Brandon Ballinger.

Utan att gå in på detaljer kring hur inlärningen fungerar och varför så är det ändå imponerande att Cardiogram lyckats så bra med sina tester. Det här kan hjälpa miljontals människor världen över till snabbare vård, vilket räddar liv och minskar kostnader för vården.

Dessutom visar det kritikerna som anser att smarta prylar på handleden inte har en framtid att de kanske har fel. Smartklockor har större potential än många tidigare trott. Exempelvis inom hälsoindustrin.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.