Apple Watch rekordsäljer Q1 2017— mörkar exakta försäljningssiffror

Apple Watch 950 x 500 px

Apple Watch rekordsäljer — men Apple vägrar berätta hur många exemplar företaget faktiskt har sålt. Den senaste kvartalsrapporten från Cupertino-företaget visar att smartklockan Watch går som tåget på marknaden. Åtminstone om vi ska tro Apples VD Tim Cook.

I ett uttalande som han gjorde i samband med att kvartalsrapporten offentliggjordes sade Tim Cook att de inte kunde producera tillräckliga mängder av smartklockan inför julhandeln. Den sålde helt enkelt slut så fort att Apple inte kunde leverera till handeln snabbt nog.

Tyvärr har Apple valt att slå ihop Watch-serien med en mängd andra produkter som Apple TV, Beats-hörlurar, iPod-spelare och tillbehör. Hela kategorin har minskat med åtta procent från år till år, vilket troligtvis ligger iPod-spelarna till last. Enligt Apples finanschef Luca Maestri har också Apple TV tappat från år till år vilket ytterligare bidrar.

Men så länge Apple vägrar släppa faktiska siffror kring Watch så kan vi bara gå på deras påståenden, om vi inte lyssnar på exempelvis IDC som påstod att Watch-serien tappat i försäljning snarare än ökat. Ett påstående som fick Tim Cook att reagera genom ett uttalande via e-post till Reuters.

Sales growth is off the charts. In fact, during the first week of holiday shopping, our sell-through of Apple Watch was greater than any week in the product’s history. And as we expected, we’re on track for the best quarter ever for Apple Watch, skrev Tim Cook till Reuters

På frågan om han ville uppge några siffror kring Apple Watch och försäljningen blev det ett blankt nekande svar.

Apple mörkar försäljningssiffrorna för Watch

Den stora frågan är varför Apple mörkar försäljningssiffrorna för Watch och om de någonsin kommer att släppa dem i framtiden. Tim Cook kan påstå vad som helst på scen, men utan siffror som backar upp hans påstående så faller det lite, oavsett vilken vinst Apple drar in.

Med det sagt står det helt klart att Apple Watch dominerar marknaden för smarta klockor och vinstmarginalen lär vara skyhög, precis som med Apples andra produkter. Android Wear-klockorna har tappat något av intresse på marknaden och flera tillverkare backar ur tillverkningen. Det öppnar upp för Watch som kan roffa åt sig de användare som byter från Android till iOS.

Hela Övrigt-kategorin rapporterades inbringa 4,02 miljarder dollar, vilket är en minskning från 4,35 miljarder dollar under samma period förra finansåret. Läs hela kvartalsrapporten på Apples officiella webbsajt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.