Apple Watch räddar tonåring med hjärt- och njurproblem

paul-houle-apple-watch-raddad-till-livet


Apple Watch räddade tonårings liv

Paul Houle från Massachusetts i USA kan tacka sin lyckliga stjärna och sin Apple Watch för att han är i livet idag. 17-åringen som spelar amerikansk fotboll noterade att han började få ont i bröstet och ryggen efter en träning, något han inte funderade mer på förrän hans Apple Watch varnade om en mycket hög vilopuls.

Trots att Houle hade vilat spikade vilopulsen på 145 vilket fick honom att ta sig till en läkare. På sjukhuset konstaterades att hjärta, lever och njurar slutat fungera på korrekt sätt, något som otvivelaktigt hade dödat Houle om han inte fått hjälp i tid.

Den sjukdom som konstaterades av läkare heter rabdomyolys (rhabdomyolysis) och har en dödlighet på cirka fem procent av alla som drabbas. Oturligt för Houle var han en av de få som ligger i farozonen för att dö av symptomen, turligt nog hade han en Apple Watch som gav varningssignaler i rätt tid.

Gör gelé av musklerna

Rhabdomyolysis gör att proteiner och enzymer läcker ut i blodet från muskelceller. Resultatet är grovt förklarat muskeler som förvandlas till gelé i kroppen. Inte speciellt kul alltså. De som drabbas av sjukdomen är oftast atleter och människor som tränar mycket hårt.


När nyheten om Paul Houle började spridas nådde de hela vägen till Apples VD Tim Cook som tog sig tiden att inte bara ringa Houle utan även erbjuda honom en helt ny Iphone och praktik på Apples huvudkvarter nästa sommar.

Läs mer om nyheten på CBS SF Bay Area.