Apple väljer att bryta mot lagen – bötfälls med 19 miljoner USD

Apple logo
Bild: Hussam Abd, Unsplash

Apple fortsätter att bryta mot lagen i Brasilien. Och Brasilien fortsätter att ge Apple miljonböter. Den här gången stannar böteslappen på skyhöga 19 miljoner USD – och frågan är hur dryga böter Cupertino-företaget är beredd att ta.

Därför får Apple miljonböter i Brasilien

När Apple introducerade iPhone 12 under 2020 så chockades teknikvärlden av ett drag som ingen annan mobiltillverkaren ens hade tänkt tanken. Och det var att inte skeppa med någon strömadapter med mobiltelefonerna.

Apple valde att ta bort strömadaptern av flera skäl. Det främsta var av miljöskäl, men också för att avsaknaden av adaptern gjorde att förpackningarna kunde göras mindre. Vilket så klart sparar företaget pengar.

Problemet? Alla länder uppskattade inte alls Apples drag och ett av länderna är Brasilien.

Faktum är att Brasilien tog så illa vid sig av draget att Apple beordrades inkludera strömadaptrar till alla sina mobiltelefoner eller möta konsekvenserna. Apple valde den senare.

Apple iPhone 12
iPhone 12 – mobiltelefonen som började hela kontroversen. Foto: Apple

Så mycket pengar har Apple tvingats betala i Brasilien

Hittills har företaget fått två böter i Brasilien för att de inte inkluderat en strömadapter med varje såld iPhone.

Den första böteslappen stannade på blygsamma 1,9 miljoner USD. Omräknat blir det cirka 20 miljoner svenska kronor med dagens kurs. Det bet dock inte på Apple som tog böterna, tackade och fortsatte att sälja iPhones utan strömadapter i lådan.

Därefter fick företaget ytterligare böter på 2,38 miljoner USD, samt ett förbud mot att sälja iPhones i Brasilen om det inte ingår en strömadapter i lådan.

Nu kommer nästa bötesbelopp som stannar på 19 miljoner USD, eller runt 200 miljoner kronor.

Förutom böterna så säger domstolen att en strömadapter måste ges till alla iPhone-köpare som skaffat en iPhone efter den 13 oktober 2020.

En talesperson för Apple säger att domstolens beslut kommer att överklagas av företaget.

Därför vill Brasilien att Apple erbjuder en strömadapter med sin iPhones

Apple har sagt att beslutet att ta bort strömadaptern sparar en enorm mängd resurser och minskar miljöpåverkan. I ett uttalande till domstolen säger Apple att 861 000 ton (!) med zink, koppar och tenn inte behöver användas i onödan.

Dessutom menar företaget att de kan skeppa upp till 70 procent fler iPhones på samma yta när låderna är mindre.

Brasilianska myndigheter köper dock inte Apples förklaringar och menar i sin tur att företaget hade kunnat göra andra åtgärder för att minska miljöpåverkan. Exempelvis byta laddningsporten från Lightning till USB-C.

Domaren i målet som gav Apple de senaste böterna kallar Apples förhavanden som ”kränkande” och att ”de kräver att konsumenter köper en sekundär produkt för att den första överhuvudtaget ska fungera”.

apple usb c double charger 35w 2022
Foto: Apple

Strömadaptrarna som Apple erbjuder idag

Apple har ett brett utbud med strömadaptrar som fungerar med de senaste iPhone-modellerna. Problemet är att de är ruskigt dyra, åtminstone i de flesta fallen. Här är några exempel på laddar som fungerar med mobiltelefonerna i serierna iPhone 12, 13 och 14.

Det finns så klart billigare strömadaptrar att köpa, men konsumenten som väljer sin iPhone i Apple Store-butikerna eller webbshoppen kan känna sig tvingad att betala premiumpriset för företagets strömadaptrar.

Den billigare varianten ger dessutom inte maximal laddning med Apples senaste modeller. Med iPhone 14 Pro Max kan du nå 29 watt som bäst, vilket låser användaren till att skaffa den dyrare strömadaptern. För 745 kronor.

Så tycker vi på Tekniksmart

De flesta konsumenter har redan en eller flera strömadaptrar som kan användas med iPhones och andra mobiltelefoner. Apples beslut att dumpa strömadaptern var kontroversiell för några år sedan, men inte idag.

Det är få som faktiskt drabbas av avsaknaden och den som är lite påläst köper snabbt en billigare variant till strömadapter på Kjell.com eller Biltema. De fungerar utmärkt, kostar mindre än de officiella modellerna från Apples webbsajt.

Att Apple medvetet går emot besluten i Brasilien och bara tar böterna är ett tecken på den oerhörda makt som företaget besitter. Och visar hur mycket pengar de faktiskt sitter på för att kunna göra som de själva vill. Huruvida det är rätt eller fel, det låter vi någon annan ha åsikter om.

Via Engadget

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.