Apple tappar stort – Mac-försäljningen minskar med 21%

apple macbook air 2020

Försäljningen av Mac-datorer minskar stort. Enligt inofficiella uppgifter störtdök antalet sålda datorer från Apple med 21 procent under första kvartalet 2020. PC-försäljningen totalt minskade med bara 8 procent under samma period.


Det är analytikerfirman Canalys som har tagit fram siffrorna på försäljningen av Apples datorer och PC-marknaden i stort.

Enligt Canalys har försäljningen av Mac-datorer minskat med 21 procent under årets första kvartal, jämfört med samma period förra året.

Beräkningarna pekar på att totalt 53,7 miljoner stationära och bärbara datorer skeppades under första kvartalet. Ledande tillverkar idag är Lenovo, följt av Dell.

Den tillverkare som drabbades hårdast av de fem populäraste på marknaden är Apple med bara 3,2 miljoner datorer under räkneperioden. Detta trots att COVID-19 har stärkt PC-industrin med ett ökat behov av datorer när många arbetar hemifrån.


Andra prylar som ökar stort i popularitet är bland annat webbkameror, videoredigeringskort, dockningsstationer och bildskärmar.

Det är oklart varför just Apples försäljningen minskat så mycket när konkurrenterna är mer stabila. En anledning kan vara att Apple har stängt alla sina fysiska butiker, vilket säkert är en stor anledning.

Notera också att statistiken från Canalys inte är officiella. Det är beräkningar utifrån siffror från underleverantörer och liknande som är grunden till rapporten, och det kan skilja sig från vad Apple skulle rapportera om de redovisat sina interna siffror.