Apple släpper iWork som beta på iCloud.com


Apple iCloud Drive iWork

iWork finns nu i webbläsaren på iCloud.com

Apple planerar att slå hårt mot både Google och Microsoft genom att släppa kontorspaketet iWork via iCloud.com.

Med en öppen beta är allt som behövs ett konto på iCloud och när man väl är inloggad finns välkända Pages, Numbers och Keynote att köra igång – direkt i webbläsaren.

Samarbete & synkronisering

Givetvis har man även tillgång till hela uppsättningen med funktioner som funnits sen tidigare. Mail, Kontakter, Kalender, iCloud Drive och allt annat vi kunnat använda länge via tjänsten finns sida vid sida med de nya webbapparna.

Dokument kan redigeras av flera personer samtidigt, precis som med konkurrenternas appar. Resultatet synkroniseras automatiskt till alla berörda enheter man är inloggad på. Mycket praktiskt men inte nyskapande på något vis.


Nämnvärt är att om man har ett gammalt iCloud-konto som inte använts på länge så måste det uppgraderas till iCloud Drive. Inga konstigheter, allt sker automatiskt när man loggar in och godkänner uppgraderingen.

Stöder Microsoft Office-formaten

Om Apple på allvar tänker ge sig på Google och Microsoft så har Cupertino-företaget ordentligt med arbete framför sig. De båda konkurrenterna är mer än väletablerade och även om Apple inte är någon lättviktare så är marknadsandelarna för iWorks nästan omätbara.

En klar fördel för att komma igång snabbt hos användarna är möjligheten att öppna Microsoft Office-formaten, en välkommen funktion som undertecknad helt klart uppskattar. För att inte säga är en förutsättning om Apple vill ta sig någonvart med iWorks i webbläsaren.

Vad tror ni – kan Apple iWork göra ett avtryck hos giganterna?

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO.